Deputatul PNL de Brașov, Gabriel Andronache: Mamele vor putea sta acasă 18 ani ca să-şi crească copilul, iar aceşti ani li se vor calcula drept vechime în muncă

Last Updated on august 12, 2016 Gabriel Andronache, deputat PNL de Brașov, va iniția un proiect legislativ prin care se va recunoaște mamelor care au contribuit la creşterea copiilor, respectiv ca şi femeile casnice să beneficieze de pensie la vârsta de pensionare pentru perioada în care şi-au crescut şi educat copilul.

Potrivit bzb.ro, deputatul a declarat: „Voi propune modificarea Legii 286/2010, privind sistemul de pensii, respectiv completarea articolului 49, în sensul de a se considera ca stagiu necontributiv la pensii activitatea femeii casnice care a născut şi a contribuit la creşterea a cel puţin unui copil.

Mamele au întrerupt practic activitatea în muncă pentru a-şi creşte copiii. Şi articolul 97 ar urma să fie completat, iar acesta se va referi la asimilarea perioadei necontributive cu 25% din nivelul salarial mediu brut. Adică o femeie care nu a fost în câmpul muncii şi s-a ocupat de creşterea şi educarea copilului i se va recunoaşte ca vechime în muncă perioada cât a stat cu copilul acasă, contribuţia urmând să i se calculeze la acest nivel din salariul mediu pe economie.“

5 milioane de mame beneficiare
„Prin urmare câştigul net la pensie pentru fiecare mamă îl poate avea va fi de la 50 de lei până la câteva sute de lei pentru persoanele care au fost casnice toată viaţa. Practic orice mamă care a fost casnică şi a crescut un copil va primi bani în plus la pensie; constituie o implementarea a egalităţii în drepturi, prevăzută de art. 5 din Constituţia României eliminându-se pe cale de consecinţă o situaţie de discriminare în realizarea, de către toate femeile, a dreptului la pensie”, a explicat Andronache.

Conform estimărilor deputatului, aproximativ 5 milioane de femei din România ar beneficia de noile prevederi legislative, pensie pentru creşterea copilului urmând să primească şi mamele care nu au muncit niciodată până să nască.

„Copilul este definit legal la ora aceasta. Copil se consideră persoana de la 0 la 18 ani. Astfel, perioada maximă de echivalare ca stagiu necontributiv pentru o mamă ar putea merge până la 18 ani. Este o măsură de stimulare a familiei.

Mămicile care vor să-şi educe copilul vor avea siguranţa unui minim atunci când vor ajunge la vârsta de pensionare. Acum, mamele pentru a nu-şi pierde salariul şi a le afecta pensia sunt nevoite să meargă după câteva luni la muncă”, a explicat deputatul Gabriel Andronache. Deputatul susţine că numai în România nu este reglementată această activitate. Proiectul de lege ar urma să treacă mai întâi de filtrul unei comisii de specialitate a PNL, după care să fie depus în Parlament.

Proiectul propus de către deputatul braşovean arăta astfel:
Lege pentru completarea art. 49 şi 97 lit. c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
I. Art. 49 se completează cu o nouă literă, litera h), după cum urmează:
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.

h) a născut şi a desfăşurat activitate casnică pentru creşterea şi educarea a cel puţin unui copil.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 97 alin. (1) se completează după cum urmează:
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizează:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, în situaţia prevăzută la art. 49 alin. (1) lit. a);
b) 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f), g) şi h).

Advertisements
Previous Story

Șerban Huidu i-am zis polițistului Marian Godină: “ia pistolul și trage-mi un glonț în cap! Răspunsul a fost promt: Dacă aș putea, așa aș face! Evident si-a cerut scuze. Credea ca sunt baut”

Next Story

Accidente Brașov: Carambol cu cel puțin 5 mașini pe Calea București