Last Updated on august 4, 2016 Aria protejată Muntele Tâmpa are începând de la 1 august un nou traseu de drumeție – o potecă tematică de valorificare a bogației de specii de fluturi și floră din arealul natural situat în mijlocul Brașovului.
Poteca tematică ”Fluturi și flori pe Muntele Tâmpa” a fost amenajată prin proiectul ”Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa, ediția a III-a”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, și implementat de Asociația Renaturopa în parteneriat cu custodele Agenția Metropolitană Brașov.
Cu ajutorul a zece voluntari de la Asociația Amicii Salvamont Brașov au fost montate pe parcursul potecii tematice 10 panouri de informare care au elemente de comunicare descriptive privind numeroasele specii de fluturi și flori pe pe Muntele Tâmpa, precum și despre habitatele specifice arealului, fiind în acest fel optimizat accesul turiștilor la acest gen de informații, dar s-a urmărit în același timp și diminuarea efectelor negative asupra mediului generate de turismul necontrolat.
Semnalizarea interpretativă a potecii s-a făcut prin amplasarea de panouri interpretative și a unor șabloane tip fluture – marcă a identitărții aleii tematice, panoul amplasat pe drumul cel mai străbătut de turiști (Telecabină – punct Belvedere) fiind bilingv română-engleză. În următoarele săptămâni vor fi realizate și materiale tipărite de informare și prezentare a acestei poteci, informează adevarul.ro
„Pentru Muntele Tâmpa, relevante pentru fluturi sunt pajiştile mezofile pe substrat calcaros, abrupturile stâncoase, liziera pădurilor de amestec şi pădurea de amestec. Dintre speciile de insecte, pe Muntele Tâmpa se regăsesc unele cu statut special de protecţie: fluturi Callimorpha quadripunctaria, Maculinea arion şi Parnassius mnemosyne ; coleoptere: rădaşca (Lucanus cervus) şi croitorul mare al stejarului (Cerambix cerdo).
Lepidopterele, ca şi multe alte vieţuitoare, constituie bioindicatori sensibili ai stării mediului. Acolo unde întâlnim numeroase specii de fluturi şi alte insecte, putem fi siguri că mediul de viaţă este prielnic şi omului”, a explicat biologul Oliviu G. Pop, coordonatorul proiectului.
Infrastructura de vizitare creată prin amenajarea potecii tematice „Fluturi şi flori pe Muntele Tâmpa” va putea fi utilizată şi în scop didactic, panourile de informare amplasate de-a lungul traseului tematic putând constitui suport didactic pentru derularea de lecţii în aer liber despre mediu.