Brașov: PREMIERĂ! Referendum pentru construcția unui spital regional. Medicul Dan Grigorescu: „Ne dorim ca Braşovul să fie luat în serios pentru o astfel de investiţie”

Last Updated on martie 4, 2016 Astăzi, Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat într-o conferință de presă că sunt șanse foarte mari ca în luna septembrie să înceapă lucrările la primul lot din proiectul spitalelor regionale de urgenţă. Iniţial a fost vorba de 27 de spitale regionale, apoi de opt, iar în prezent au rămas trei, la Cluj, Iaşi şi Craiova.
Tot astăzi, Asociația Noul Spital al Braşovului (ANSB) a propus un referendum pentru construirea unui spital regional în localitate. Referendumul ar trebui să fie o măsură de pre siunepe guvernanți ca orașul nostru să fie luat în calcul pentru finanțare.

„Un astfel de referendum s-ar putea face cu costuri minime în aceeaşi zi cu alegerile locale din luna iunie. Nu va fi nevoie decît de ceva hîrtie în plus şi de încă o urnă în fiecare secţie de votare“, au spus reprezentanţii Asociaţiei, care s-au arătat dispuşi să asigure, în caz de nevoie, aceste cheltuieli. Potrivit dr. Dan Grigorescu, citat de Monitorul Expres, întrebarea referendumului local consultativ, la care cetăţenii vor putea răspunde cu DA sau NU ar putea fi următoarea: „Doriţi ca resursele comunităţii din următorii ani să fie utilizate pentru construirea unui nou spital modern public, clinic, de urgenţă, cu rang regional, în loc să se folosească pentru extinderi/renovări ale actualelor clădiri ale spitalelor din Braşov?“

Pentru promovarea unui astfel de referendum local, Asociaţia va avea nevoie însă, fie de sprijinul primarului municipiului au al preşedintelui de Consiliu Judeţean (dacă va fi la nivelul judeţului), care au atribuţia de a promova demersul, fie de susţinerea unei treimi din consilierii locali.

[ads2]

„Referendumul local poate avea un rol de presiune a societăţii civile pe factorii politici care vor fi la putere după alegeri. Ne dorim ca Braşovul să fie luat în serios pentru o astfel de investiţie, avînd în vedere că pînă acum acest lucru nu s-a întîmplat“, a spus dr. Dan Grigorescu. Acesta a arătat că cel mai nou spital public local, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, a fost ridicat în 1970, iar în prezent deserveşte inclusiv pacienţi din judeţele Harghita, Covasna, Buzău, Vrancea sau Argeş. Chiar şi aşa însă, cînd a fost să se stabilească locaţia unor noi spitale regionale care vor construi de la zero, în locul Braşovului a fost preferat Craiova.

„De altfel, cerem Ministerului Sănătăţii să facă publice criteriile pe baza cărora a stabilit înfiinţarea unor spitale regionale noi şi de ce a nominalizat Craiova pentru o investiţie de tip green-field, în condiţiile în care deja acolo există un spital de 1.400 de locuri care poate fi modernizat cu mult mai puţini bani“, a mai spus dr. Grigorescu.

Advertisements
Previous Story

Brașov: Incendiu într-un apartament. Vecinii şi proprietarul au încercat în zadar să stingă flăcările. Vezi de la ce a pornit:

Next Story

(Video) NINGE în Poiana Brașov și în jurul Brașovului. Vezi aici Video: