România pierde zilnic 500.000 de euro pentru că nu are o autostradă între Bucureşti şi Braşov

Last Updated on iulie 21, 2015

Lipsa unei autostrăzi între Brașov și capitală a adus României pierderi de peste 1,5 miliarde de euro în perioada 2008-2015, prin pierderea oportunităților de a atrage investitori, dar și direct bani pierduţi de către companii sau de bugetele locale.

Prezența unei autostrăzi ar fi însemnat apariția unor noi afaceri care ar fi adus mai mulți bani la bugetele locale din zonă, ceea ce automat implică mai mulţi bani pentru a rezolva probleme cum ar fi cana­lizarea, electrificarea sau starea drumurilor. La acestea se adaugă şi scăderea ratei şomajului prin crearea de noi locuri de muncă.

Toate aceste beneficii au fost ratate de România pe traseul Bucureşti-Braşov, iar lipsa unei autostrăzi între aceste două oraşe a adus pierderi medii de jumătate de million de euro pe zi în ultimii opt ani, potrivit calculelor ZF făcute pe baza unui studiu realizat în 2008 de compania de proiec­tare şi consultanţă Search Corporation, au­­torul unui studiu de fezabilitate pentru această autostradă.

Chiar dacă studiul are deja o anumită vechime, el este relevant pentru a oferi o dimen­siune aproximativă a pier­derilor pe care lipsa unei şosele de mare viteză le are asupra economiei româneşti.

Cu circa 500.000 de euro se pot construi în medie 100 de metri de autostradă, se pot cumpăra 6-7 apartamente vechi de trei camere în Bucureşti sau se poate amenaja un supermarket de 500 de metri pătraţi.

De când a fost realizat acest studiu privind dimensiunea pierderilor, în 2008, până în prezent, statul român a reuşit să construiască din cei 170 de kilometri între Bucureşti şi Braşov doar 55 de kilometri de autostradă, între centura Capitalei şi Ploieşti. Nici măcar acest tronson care leagă Capitala de Ploieşti nu este însă finalizat integral, deşi circulaţia pe acesta a fost deschisă acum trei ani. Astfel, primii 6,5 kilometri din această autostradă, care ar trebui să lege şoseaua Petricani de centura Capitalei, nu sunt nici acum gata.

Potrivit datelor din Master Planul Ge­neral de Transport, costul de construcţie a tronsonului de autostradă Ploieşti-Braşov se ridică la circa 1,3 mld. euro. Pe de altă parte, cei 55 de kilometri dintre centura Capitalei şi Ploieşti (fără a lua în considerare primii 6,5 km care nu sunt încă funcţionali) au costat circa 450 mil. euro, potrivit datelor ZF.

Previous Story

Brasov: Un turist a plecat acasa pentru ca nu a avut cum sa plateasca parcarea in centru. Nu avea maruntis iar numarul de telefon nu era de Romania pentru plata prin SMS. Vezi ce solutie a propus:

Next Story

Brasov: Airbus a reparat peste 100 de elicoptere Puma în 13 ani la Ghimbav