Brasov: Ceasul din turnul Casei Sfatului implineste 125 de ani. Citeste-i povestea aici:

Last Updated on februarie 25, 2015

Ceasul din turnul Casei Sfatului împlinește 125 de ani și, după cum se prezintă în momentul de față, mai poate funcționa 25-30 de ani, a precizat pentru Agerpres, Zoltan Boer, cel care are grijă de funcționarea ceasului.

„Acest ceas, fabricat în anul 1890 a fost adus de la un muzeu din Germania în luna septembrie 2010, după ce vechiul orologiu din turnul Casei Sfatului, realizat de inventatorul Johann Mannhardt în anul 1875 s-a defectat. Nu putea să efectueze bătăile de sfert de oră și de oră, pentru că îi lipsea pendula.

În anul 2009 s-a pus problema și a bătăilor, pentru că exista clopotul orologiului sus în turn, și atunci am primit sarcina să mă ocup de această problemă. Trebuia să căutăm un ceas, unul vechi și identic cu cel care nu mai funcționa. Atunci am dat un anunț în săptămânalul brașovean de limba germană Karpaten Rundschau, la Munchen, unde a fost fabricat și primul ceas și, la un interval de 2-3 săptămâni, primesc un telefon de la Francisc Incze, un brașovean plecat acum 30 de ani din Brașov care a citit anunțul în ziarul Neue Kronstadt Zeitung, care apare pentru românii stabiliți acolo.

El cunoștea pe cineva care avea un muzeu de ceasuri, pe care dorea să-l desființeze. L-a întrebat și avea un ceas exact ca acela pe care îl căutam noi. Atunci ne-a pus în legătură și ne-am înțeles asupra prețului care era de 3.000 de euro, un preț deloc mare pentru un asemenea ceas valoros”, a afirmat Boer.

Suma de 3.000 de euro a fost constituită din 2.000 de euro, bani strânși în urma unor manifestări realizate în cadrul festivalului Musica Coronensis de organistul Bisericii Negre, Steffan Schland, iar restul i-a dat Consiliul Județean care a înțeles importanța funcționării ceasului într-o clădire istorică, simbol al Brașovului.

Previous Story

Record de turisti in Poiana Brasov, de Sf. Valentin

Next Story

Amintiri din Brasov: Parcul Central, 1949