(Video) Un colind din Brasov pentru toti romanii din Franta – Mandra-i seara de Craciun

Last Updated on decembrie 24, 2014

Stiai ca… Vasile Goldis (1862—1932), pedagog, publicist si om politic, a intocmit mai multe manuale scolare de istorie, geografie, lim­ba latina si maghiara, pe care le-a publicat la Brasov intre anii 1890— 1897?

S-a stabilit in Brasov in 1889, ocupind pina in anul 1901, catedra de istorie si limba latina de la gimnaziul roman.

A intocmit mai multe manuale scolare de istorie, geografie, lim­ba latina si maghiara, pe care le-a publicat la Brasov intre anii 1890— 1897.

Tot aici a redactat, intre 1898—1901, Anuarul Societatii pentru crearea unul fond de teatru roman, anii I—IV.

Dupa 1901 a trait la Arad, unde a desfasurat o bogata activitate politica si publicistica. Impreuna cu Ion Rusu Sirianu a dat o noua dezvoltare Tribunei poporului,  devenita apoi Tribuna.

Din 1911 conduce ziarul Romanul, organ al Partidului National Roman, facand din el o adevarata tribuna de lupta pentru infaptuirea unitatii de stat a Romaniei.

In aceasta perioada a publicat: Nemzetisegi kerdesrol. (Despre, problema nationala), Arad, 1912 ; Discursurile rostite in preajma Unirii si la Asociatiunea Astra, Buc, 1918, s.a.

A fost unul dintre, conducatorii de seama ai Partidului National Roman si membru in Consiliul National Roman central. A participat la tratativele de la Arad, luind parte activa la pregatirea si desfasurarea marii adunari nationale de la Alba Iulia din 1918, fiind unul dintre autorii istoricei Declaratii a Unirii. Din 1925 a fost presedintele Astrei.

Previous Story

(Video) Un colind din Brasov pentru toti romanii din Italia – Aseara pe inserate

Next Story

(Video) Un Colind din Brasov pentru romanii din Statele Unite si Canada – In cetatea imparateasca