Brasov: Azi are loc Parada Pompierilor

Last Updated on septembrie 13, 2014

Pentru a marca împlinirea a 166 de ani de existenţă, pompierii braşoveni pregătesc un spectacol de zile mari, care va începe de la ora 10.00 în parcarea supermarket-ului Carrefour (Calea Bucureşti).

Acolo vor desfăşura o serie de exerciţii demostrative (stingerea incendiului la tavă, intervenţia echipajelor pentru descarcerare la accidente rutiere şi acordarea primului ajutor etc.), prezentarea tehnicii de intervenţie, concursuri pentru copii.

parada

Tot acolo vor fi amplasate puncte mobile de informare preventivă.

În aceeaşi zi, 13 septembrie, cu începere de la ora 13.00, spectacolul se va muta în centrul oraşului, unde va fi organizat un ceremonial aniversar, în Piaţa Tricolorului (în faţa Primăriei). Programul cuprinde o slujbă religioasă în memoria eroilor pompieri, cuvîntări ale oficialităţilor şi mult aşteptata paradă a pompierilor şi a echipajelor SMURD. (sursa: monitorulexpres.ro)

220 de intervenţii pe zi

Şeful ISU Braşov, col. Stelian Rechiţean, a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, un bilanţ al activităţii inspectoratului alături de serviciile voluntare şi private din judeţ.

„Avem cam 17 intervenţii pe zi, dacă nu luăm în calcul intervenţiile pentru cazurile medicale. Dacă luăm în calcul toate intervenţiile pe care le avem în 24 de ore, avem în jur de 220. Au crescut un pic faţă de anul trecut, dar important este că nu am ratat nicio intervenţie, ceea ce e un lucru foarte bun atît pentru noi, ca profesionişti, cît şi pentru cetăţenii care au nevoie de ajutor“, a spus Rechiţean. În primele opt luni ale anului, pompierii au intervenit la 4.180 de cazuri, în timp ce SMURD-ul a avut 3.617 intervenţii (15 zilnic) dintre care 3.153 acţiuni de asistenţă medicală de urgenţă şi 464 accidente pe căile de transport. Statistica ISU arată că, în primele opt luni ale anului, au murit 164 de persoane asistate, din care 13 în accidente rutiere şi unul într-un accident feroviar.

Ultima expoziţie de la Casa Sfatului

După spectacolele din centrul oraşului, turiştii pot trece pragul unei expoziţii inedite, deschisă în cinstea pompierilor, la Muzeul de Istorie din Piaţa Sfatului. Expoziţia ,,Repere din istoria pompierilor braşoveni“ va fi de fapt ultima expoziţie temporară, după cum a anunţat directorul Muzeului, Nicolae Pepene, deoarece Casa Sfatului va intra într-un proces de renovare şi modernizare mai îndelungat, pînă în vara anului viitor.

„Cred că este o situaţie de urgenţă la Muzeul de Istorie şi o datorie de onoare să prezentăm o astfel de expoziţie, pe care să o aducem la nivelul anului 2014, să avem o carte de vizită frumoasă atunci cînd turiştii vor să afle cu ce ne identificăm noi. Se pare că va fi ultima expoziţie temporară, expoziţie care ţine foarte mult de amprenta istorică a instituţiei şi înseamnă foarte mult pentru comunitate. Atunci cînd vorbeşti de pompieri, vorbeşti de oameni mereu la datorie, cu o istorie bogată, spectaculoasă. Din fericire au şi un patrimoniu de piese foarte frumoase care vor fi expuse“, a spus directorul Muzeului de Istorie.

Majoritatea exponatelor au fost aduse de pompierii braşoveni. Este vorba despre documente, fotografii de epocă, uniforme, obiecte de echipament sau machete de instrucţie din diverse epoci istorice.

„Sînt mărturii care, în mod obligatoriu, fac parte din patrimoniul istoric local“, a mai spus Nicolae Pepene.

Circulaţie blocată în Centru

• Pentru ca parada pompierilor să se desfăşoare în condiţii cît mai bune, sîmbătă, 13 septembrie, în intervalul orar 12.45 – 14.00, circulaţia pe Bulevardul Eroilor, începînd de la sensul giratoriu din Livada Poştei şi pînă la Teatrul ,,Sică Alexandrescu”, va fi oprită.

Previous Story

Brasov: Canionul Sapte Scari – “Most beautiful hike!”, Deborah v Eindhoven, The Netherlands

Next Story

Saša Rakić: My favorite – “CASTELUL BRAN”…..Romania in my heart…