Last Updated on septembrie 3, 2014
Aproape că nu mai există alee, fie că vorbim de zonele centrale sau la periferie, fără cel puţin un câine vagabondând, dacă nu se adună în haită, băgând spaima în trecători. Nu mai poţi bea o cafea la terasă, fără să ţi se ascundă sub masă un blănos sau să ieşi dintr-un magazin fără să dai cu ochii de un câine ce stă la… cerşit.
Iubitorii de animale, unii reuniţi în organizaţii cu specific, cer respect, empatie şi înţelegere pentru animale. Nici măcar tragediile cu copii, victime ale câinilor fără stăpân, nu-i sensibilizează. Dar, oare, nu suntem îndreptăţiţi să avem aceleaşi pretenţii şi noi, oamenii?
„Nu se pune problema că nu iubim animalele. Eu, cel puţin, m-am născut la ţară, cu animale în curte, de fapt exact acolo unde le e locul. Acum locuiesc la bloc, într-un apartament, şi am un căţel caniche, pe care îl plimb cu lesa, zilnic. Dar tot nu găsesc normal să ni se împleticească printre picioare, la tot pasul, maidanezii. Să nu mai vorbim de pericolul la care sunt expuşi copiii, vârstnicii. Priviţi ce exemplare sunt în Parcul Trandafirilor, de ţi-e şi frică să te uiţi la ei”, ne-a sesizat domnul Istrate, un locuitor în vârstă de 64 de ani, din cartierul Răcădău.
Radu, un tânăr de 25 de ani care locuieşte în zona Gării, are şi el o mare nemulţumire: „De vreo cinci ani obişnuiesc să alerg în fiecare seară, cel puţin cinci kilometri. Mi-am format un anume traseu, iar de la o vreme am mari probleme cu câinii. De regulă, am nişte pietre prin buzunare, în caz că mă atacă, deşi sunt conştient că asta nu e o soluţie prea fericită. Ziua nu par aşa mulţi, dar cum se lasă seara parcă răsar din pământ. Sunt peste tot. Am asistat deseori la bătăi între câinii scoşi la plimbare de stăpâni şi ceilalţi”. (sursa: mytex.ro)
Directorul interimar al Serviciului pentru Gestionarea Animalelor (SPGA) Braşov, Gabriel Homeghi, ne-a spus că eforturi se fac pentru ca patrupedele fără stăpân să fie adunate de pe străzi: „Lunar, sunt colectaţi, în medie, 100 de câini. La noi nu au mai fost înregistate aşa multe sesizări, ca în alte perioade, însă acolo unde sunt, acţionăm, chiar dacă avem un singur echipaj, format din doi lucrărori şi un medic veterinar. Însă, avem probleme cu unii cetăţeni, care îi ascund atunci când ne văd, dar şi cu animalele descărcate din diverse autovehicule. Acesta este motivul pentru care, din când în când, par că s-au înmulţit pe străzi. Tot oamenii se sesizează în acest sens, dar nu ştiu să ia şi atitudine, cel puţin să reţină numărul maşinii, pentru a fi raportată Poliţiei, dacă nu au curaj să interacţioneze cu cei care aduc maidanezii”.