Last Updated on iulie 21, 2025
Brașovul devine oraș-pilot pentru testarea unor aparate inteligente de colectare a ambalajelor. Noul sistem RetuRo nu mai necesită scanarea individuală a sticlelor PET, oferind o experiență mai rapidă și eficientă. Primele echipamente vor fi amplasate în supermarketuri mari din oraș, marcând un pas important în direcția colectării automate moderne.
Anunţul a fost făcut de Adrian Miria, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov, în cadrul emisiunii „Oameni faini la Braşov” difuzată de Transilvania 365, scrie bzb.ro.
Conform sursei amintite, cetăţenii vor putea introduce simultan PET-uri, doze de aluminiu şi sticle, fără a fi necesară scanarea individuală a fiecărui ambalaj. Aparatele vor sorta automat ambalajele conforme cu cerinţele SGR (cele cu marcajul „Ambalaj cu garanţie”, curate, nedeformate şi cu eticheta intactă).După sortare, aparatul va emite imediat un bon valoric, returnând garanţia de 50 de bani.
„Iniţial, vor fi instalate 3-4 aparate în municipiul Braşov. Extinderea proiectului depinde de randamentul acestora, care necesită un flux de aproximativ 15.000 de ambalaje pe zi, pentru ca aceste echipamente să fie rentabile”, a declarat Miria, care a precizat că în această perioadă sunt analizate posibilele amplasamente pentru aceste dispozitive.
Sistemul de Garanţie-Returnare, gestionat de RetuRO, a devenit operaţional în România din 30 noiembrie 2023 şi este obligatoriu pentru toţi comercianţii şi producătorii de băuturi. Ambalajele acceptate includ PET-uri, doze de aluminiu şi ambalaje de sticlă cu volume între 0,1 şi 3 litri, utilizate pentru băuturi precum apă, sucuri, bere, vin sau spirtoase. Condiţia este pe aceste ambalaje să existe sigla Sistemului Garantare Returnare.
Fiecare român a returnat, în medie, 17 kg de ambalaje cu sigla SGR
Media cantității de ambalaje cu simbolul SGR, returnate de către fiecare român de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare până în aprilie 2025, este de 17 kilograme, reiese dintr-o analiză întocmită de Asociația Ecoteca, în parteneriat cu RetuRO, și publicată pe platforma CumStăm.ro, scrie Agerpres.
Conform datelor centralizate, București conduce clasamentul, cu peste 33 kg de ambalaje SGR returnate/cap de locuitor, de două ori mai mult decât media națională. Capitala este urmată de județele: Ilfov (29 kg), Constanța (27 kg), Brașov (22 kg), Cluj (21 kg), Timiș (20 kg) și Sibiu (19 kg).
Totodată, județele Teleorman, Alba și Bihor se remarcă prin valori apropiate de media națională, cu peste 16 kg de ambalaje SGR colectate/cap de locuitor, un indicator al consolidării obiceiului de returnare și în afara marilor aglomerări urbane.