Traficul de coșmar de la ieșirea din Brașov spre Târgu Mureș ar putea deveni istorie: DN13, pe tronsonul Calea Feldioarei, va fi extins la patru benzi – câte două pe fiecare sens. Odată cu această investiție, autoritățile vor moderniza și podul peste râul Ghimbășel, o zonă critică atât pentru trafic, cât și pentru siguranța la inundații. Ambele proiecte au fost avizate de Comisia de Circulație, în ultima ședință.
„Odată cu realizarea investiției se rezolvă două probleme majore din zona intersecțiilor DN 13 (Calea Feldioarei) cu străzile Baciului, Fânului și Fagurului. Pe de o parte se descongestionză traficul la ieșirea din Brașov spre Târgu Mureș, unde sunt ambuteiaje frecvente din cauză că drumul se îngustează din două benzi pe sens, înainte de podul peste Ghimbășel, la o bandă pe sens.
Al doilea beneficiu este reducerea riscului producerii de inundații în zonă, deoarece, odată cu această investiție, se extinde și se modernizează și podul peste Ghimbășel, inclusiv printr-o lărgire a distanței dintre maluri, ceea ce va elimina, în situația ploilor abundente, actualul blocaj al scurgerii apelor care se creează sub pod”, a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov.
În această perioadă este elaborată și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, iar într-o etapă viitoare, proiectul prevede extinderea drumului la patru benzi până la intersecția cu DJ 112A (Hanul din Ardeal).
„Cei care circulă în zonă văd ambuteiajele create de faptul că DN 13, Calea Feldioarei, este la 4 benzi până la strada Baciului, după care drumul se îngustează la o bandă pe sens, ceea ce ne creează mari probleme. Pe lângă această necesitate, acolo avem și situația podului peste Ghimbășel.
Am văzut cu toții cum la ploile de acum câteva săptămâni, din cauza distanței foarte mici dintre rampele podului în comparație cu distanța dintre diguri, scurgerea apelor a fost obturată. Rezultatul? O parte dintre gospodăriile din zonă au fost inundate. Odată cu realizarea acestor lucrări, rezolvăm două probleme ale zonei, vom fluidiza traficul și, prin reconfigurarea podului și mărirea deschiderii între cele două maluri, vom reduce și riscul inundaților în zonă,”, a precizat primarul George Scripcaru, citat de bzb.ro.
Documentația pentru intervențiile anunțate este realizată de SC Bridge Consult, care are ca termen de finalizare începutul lunii septembrie. Valoarea lucrărilor de proiectare este de 266.977,97 lei + TVA.