Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului îl acuză pe premierul Ilie Bolojan de ipocrizie, prezentând documente care contrazic declarațiile acestuia despre sinecuri.
Premierul Ilie-Gavril Bolojan a afirmat recent, într-o intervenție televizată, că „împotriva nesimțirii și a bunului simț nu există hârtii”, făcând referire critică la indemnizațiile mari încasate de unii membri ai consiliilor de administrație din companii de stat, precum EXIMBANK. Oficialul și-a reafirmat opoziția față de sinecuri și a susținut că nu a beneficiat niciodată de astfel de avantaje, scrie stiripesurse.ro.
Cu toate acestea, Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului contrazice public aceste declarații, aducând drept argument propria declarație de avere a premierului din anul 2008, potrivit căreia Ilie Bolojan a încasat în 2007 suma de 73.935 lei ca membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de pe lângă EXIMBANK – S.A. La nivelul salariului mediu net lunar din acel an (1.042 lei), suma reprezintă echivalentul a 71 de salarii medii – un venit consistent, ce se încadrează, potrivit sindicatului, în definiția unei sinecuri.
Documentele oficiale arată că Ilie Bolojan a fost numit secretar general al Guvernului prin H.G. nr. 342 din 11 aprilie 2007, funcție din care a devenit membru de drept al CIFGA EXIMBANK – S.A., conform prevederilor H.G. nr. 534/2007. Demisia sa din funcția de secretar general a fost consfințită ulterior prin H.G. nr. 327/2008.
Răspunsul lui Ilie Bolojan privind prezența în Comitetul Eximbank și veniturile încasate de acolo. „Asta face diferența dintre o sinecură și o responsabilitate”
Într-o răspuns pentru HotNews privind acuzațiile Sindicatului Angajaților din Aparatul de Lucru, potrivit cărora incliusiv premierul Ilie Bolojan ar fi fost, în 2007, beneficiar al unor sinecuri la stat, se precizeaază că, într-adevăr, actualul premier a fost membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al EximBank (CIFGA)
„Atunci, la fel ca și în perioada următoare și în prezent, secretarul general al Guvernului este, prin atribuții, membru în CIFGA”, arată Guvernul.
Însă Palatul Victoria transmite că poziția ocupată atunci de către actualul premier nu poate fi considerată o sinecură.
„Facem precizarea că ceea ce contează cu adevărat într-o funcție publică este ceea ce faci cât timp o ocupi, în raport cu remunerația primită. Asta face diferența dintre o sinecură și o responsabilitate asumată”, se mai spune în răspunsul Guvernului.