Ilie Bolojan, despre lipitorile din sistemul bugetar. A descoperit un serviciu la Guvern unde angajaţii nu pot explica cu ce se ocupă

Last Updated on iulie 4, 2025 Ilie Bolojan, despre lipitorile din sistemul bugetar. A descoperit un serviciu la Guvern unde angajaţii nu pot explica cu ce se ocupă 1

Statul român a tolerat activitatea unor persoane numite politic care au acționat ca „lipitori” și odată ajunși în funcții publice au acționat pentru a-și oferi doar drepturi în timp ce au dorit ca statul să aibă doar obligații, a declarat Ilie Bolojan într-un interviu pentru Antena3.

Una din gravele noastre erori în acești ani a fost că am tolerat o zonă de clientelă politică, de lipitori, pe care i-am ajutat și încurajat să ajungă prin Consilii de Administrație. Au perceput-o ca pe o recompensă, nu ca pe o responsabilitate. Au organizat concursuri corecte și cinstite după chipul și asemănarea lor”, a explicat premierul Ilie Bolojan, citat de Hotnews.

El a oferit drept exemplu compania care administrează Aeroportul Otopeni (n.r. Compania Națională Aeroporturi București) ca una din instituțiile cu probleme.

„Și-au făcut contracte blindate care sunt total dezechilibrate și unii au doar drepturi și statul doar obligații. Au trecut la pasul doi, fiind scăpați de sub control, și au început să-și crească indemnizațiile. Au trecut de la 12.000 la 50.000. Avem astfel de situații la Aeroportul Otopeni și alte societăți.

Companiilor în loc să genereze servicii mai bune pentru cetățeni sau încasări mai mari ca să fie duse în investiții, aceste societăți sunt căpușate. Lucrăm și va fi o prioritate pentru mine ca aceste abordări care depășesc limita bunului simț să fie corectate”, a afirmat premierul.

El a spus că nu pot fi luate măsuri instant precum tăierea indemnizațiilor acestor persoane cu 70% întrucât nu ar rezolva imediat problema, motiv pentru care a fost adoptat întâi un pachet de măsuri fiscale care vizează populația, urmând ca astfel de instituții și cei din conducerile lor să fie vizați de viitorul pachet de măsuri.

„Am lucrat la un pachet de creștere de venituri, pentru că nu puteam altfel, și la un pachet de reduceri de cheltuieli. Putem să reducem în sectorul public. Avem un sector public prea mare raportat la numărul de cetățeni care lucrează în economia reală”, a declarat premierul.

Ilie Bolojan a luat la verificat bugetarii de la Guvern. „Le e greu să explice la ce lucrează”
Premierul Ilie Bolojan a explicat că în anumite direcţii sunt angajaţi mai mulţi oameni decât ar fi necesar şi a dat ca exemplu Direcţia de protocol de la Guvern, unde sunt angajaţi 30 de funcţionari, în timp ce la Cotroceni sunt doar nouă.

Bolojan spune că trebuie verificat la fiecare instituţie dacă sunt sau nu prea mulţi angajaţi.”Când am ajuns premier, a trebuit să văd ce aparat, care sunt direcţiile care lucrează în clădirea Guvernului, pentru premier (…) Am constatat că avem o Direcţie de protocol care are cred că 30 de oameni. Ei organizează vizite.

Am avut o curiozitate – la Palatul Cotroceni, câţi sunt la protocol? Nouă. În general, preşedintele României are partea de reprezentare externă, deci are activităţi de protocol mai importante datorită poziţiei în statul român. Trebuie văzut, între 9 şi 30 parcă ar trebui să facem o analiză”, a declarat Ilie Bolojan, care a deţinut în ultimele luni atât funcţia de premier, cât şi cea de preşedinte interimar, scrie ziare.com.

De asemenea, premierul a spus că a descoperit un serviciu la Guvern unde angajaţii nu pot explica cu ce se ocupă.
”Avem un Serviciu de rezilienţă instituţională, sună bine, cred că sunt 12-13 persoane. Le e greu să explice la ce lucrează. Gândiţi-vă că în clădirea Guvernului sunt oameni care lucrează din greu, la Contencios, la pregătirea şedinţelor de Guvern. Credeţi că acei colegi sunt motivaţi când văd că alţii sunt relaxaţi?”, a spus Bolojan.

De asemenea, prim-ministrul spune că este necesar un control la fiecare instituţie a statului.”La fiecare instituţie trebuie să facem un calcul pentru că ei nu-s plătiţi cu bani din cer, e tot din banii celor care contribuie la taxe şi impozite.

Şi, atunci, orice om care nu îşi justifică activitatea înseamnă mai puţine trotuare în localitate, mai puţine şcoli reabilitate sau o taxă în plus (…) ”, a mai spus Bolojan.

Previous Story

(Video) Crimă violentă într-un bloc din Brașov

Next Story

(Video) Ultima fotografie din telefonul motociclistului. Era la 1 metru de urs