Tulburare mare la CCR pentru că 3 judecători nu își pot da bonus de pensionare în valoare de 180.000 de lei. E vorba despre un bonus pe care îl încasează, potrivit legii, magistraţii care îşi încheie cei 9 ani de mandat la Curte. Unul dintre ei este chiar şeful CCR, Marian Enache, cel care va cumula trei pensii la final de mandat, dintre care două sunt indemnizaţii speciale.
Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale prevede ca la încetarea mandatului judecătorii CCR beneficiază de o sumă egală cu saşe indemnizaţii lunare. Judecătorii Marian Enache, Livia Stanciu şi Attila Varga ar urma sa beneficieze de o primă în valoare de 180.000 lei fiecare. Asta chiar dacă Guvernul a interzis astfel de plăţi în sistemul bugetar printr-o ordonanţă adoptată anul trecut.
Claudiu Nasui: „Haideți să vă zic una tare.
Știți știrea cu bonusul de pensionare de 180.000 lei pe care foștii judecători CCR vor să și-l dea ca urmare a ieșirii la pensie (evident specială)?
Se pare că nu pot să și-l dea, pentru că n-au bani în buget.
Dar știți de ce nu au bani?
Mai țineți minte acum câteva luni când CCR a pitit în buget niște bani sperând că nimeni nu observă?
Ei bine eu lucrez pe bugete din 2012, așa că am observat și i-am întrebat în comisia pentru buget-finanțe ce sunt.
Au zis că sunt medicamente pentru judecătorii CCR. Cu ocazia asta am aflat că pe lângă salariile de lux și pensiile speciale, statul le mai cumpără și medicamente. Da, același stat care vrea să crească din nou taxele pentru că „nu sunt bani”.
Dar ce să vezi că nu erau pentru medicamente!
Reprezentantul CCR, altfel mare secretar general al instituției, fie nu știa, fie a mințit în fața comisiei. Pentru binele lui, sper că a fost mai degrabă neștiință decât minciună cu intenție.
Banii aceia erau de fapt bonusul de pensionare pentru cei trei judecători care pleacă acum de la CCR.
Am aflat asta de la jurnalista Sorina Matei, link în primul comentariu.
Cei de la CCR sunt panicați că nu mai pot să dea banii și caută feluri în care ar putea totuși să-i dea de altundeva.
Dar faza tare este că nu pot să facă nici asta.
Chiar și dacă vor să taie din alte părți, au nevoie să treacă fie prin fondul de rezervă și domnul Bolojan să le aprobe asta. Fie să aștepte rectificarea, când același domn Bolojan va trebui să le dea bani de bonus de pensionare.
Sunt foarte curios ce va face domnul Bolojan. Nu de alta dar deocamdată marea reformă a statului român a început din nou cu creșteri de taxe și tăieri de la cei mici pe când specialii rămân neatinși”
Şeful CCR, Marian Enache, are o indemnizaţie lunară de aproape 40.000 de lei. Potrivit declaraţiei de avere, în ultimul an, el a încasat peste 473.000 de lei doar din slujba de judecător al Curţii, adică aproape 95.000 de euro. Fost deputat FSN, PDSR şi UNPR, Marian Enache va cumula pensia specială de fost parlamentar cu o altă indemnizaţie specială de fost judecător CCR. La toate acestea se adaugă şi pensia pe care o încasează ca fost avocat, în valoare de totală de aproape 680.000 lei pe an, scrie Observator.
Cu 6 mandate de deputat la activ, Attila Varga adună şi el două pensii speciale. Potrivit declaratiei de avere, anul trecut a încasat peste 420.000 de lei ca judecator al Curtii si 440.000 de lei din pensia de serviciu. După 9 ani de mandat va beneficia si de o indemnizaţie specială ca fost judecător CCR. Fosta şefă a Instanţei Supreme, Livia Stanciu, îşi încheie si ea mandatul de 9 ani la Curtea Constitutională. Anul trecut a încasat peste 420.000 de lei – salariul de la CCR plus 1,8 milioane de lei din pensia specială de fost magistrat şi alte drepturi restante. Acum, ea va beneficia si de o pensie specială ca fost judecător CCR.
Ministrul Justitiei, Radu Marinescu, a evitat să comenteze subiectul. „Legea de funcţionare CCR prevede această indemnizaţie, OUG de anul trecut interzice. Nu pot face aprecieri la adresa CCR. Vă mulţumesc foarte mult, dar chiar trebuie să ajung la o şedinţă”, a declarat Radu Marinescu, ministrul Justiţiei. În luna februarie, Curtea Constitutională a fost în centrul unui alt scandal. La dezbaterile din Parlament, pe legea bugetului, s-a descoperit că CCR ar fi vrut să dea 700.000 de lei din banii de la stat, pentru a deconta medicamentele foştilor si actualilor judecători.