Last Updated on august 29, 2014
Conducerea Spitalului de Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, cum se numeşte oficial Maternitatea braşoveană, cere sprijinul Instituţiei Prefectului Braşov, pentru a obţine finanţarea adecvată cazurilor complexe pe care colectivul de aici le rezolvă, cazuri venite nu doar din tot judeţul, ci şi din judeţele limitrofe.
Problema ridicată încă de acum şase luni, cea a majorării costului pe caz rezolvat şi încadrării Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbarcea” în categoria unităţilor de interes regional, a fost din nou discutată de către reprezentanţii instituţiei, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social.
Conducerea spitalului şi sindicatul spun că instituţia îndeplineşte toate condiţiile pentru a primi 1.600 de lei pentru un caz rezolvat, faţă de 1.380 cât primeşte acum, însă acordarea finanţării adecvate complexităţii cazurilor rezolvate se amână de la o lună la alta.
„Acum un an şi jumătate a apărut modificarea de plată a spitalelor, prin ordin de ministru, iar în judeţul nostru au fost luate în calcul pentru majorare doar celelalte spitale clinice; Spitalul Judeţean şi cel de Copii. De atunci încercăm să «upgradăm» şi finanţarea instituţiei noastre. Ne aflăm între cele 18 maternităţi de gradul III din ţară şi suntem încadraţi totodată la categoria 2M ca unitatea sanitară spitalicească. Suntem însă singura dintre acestea care este în continuare încadrată la 1.380 de lei. Toate cazurile care vin la Braşov din alte judeţe, dar şi din localităţi mai îndepărtate, precum Rupea sau Făgăraş, sunt complicate”, a declarat Mircea Preda, managerul Maternităţii. Unitatea samitară are o capacitate de 271 de paturi şi un grad de ocupare în medie de 75%. 13% dintre cazuri provin din afara judeţului Braşov.
Tratament de 50.000 de lei, plată: 1.380 de lei
Maternitatea are contracte cu 14 spitale care trimit la Braşov cazurile cele mai dificile, atât ca sarcină şi naştere, cât şi de neonatologie.
Cu toate acestea sumele de care beneficiază pe caz rezolvat sunt mai mici decât cele primite de spitalul din Sfântu-Gheorghe de exemplu, care primeşte 1.440 de lei pe caz rezolvat.
Sunt cazuri complexe tratate la Braşov, a căror rezolvare ajunge şi la 50.000 de lei.
„Terapia Intensivă la Neonatologie este folosită la 100% din capacitate, iar costurile acolo sunt foarte mari. Există prematuri care stau 30-40 de zile în spital şi îngrijirea lor pentru a-i aduce la o stare deplină de sănătate şi de dezvoltare normală costă foarte mult. Cazurile venite din afara Braşovului sunt dintre cele mai complexe, implicând cheltuieli mari, că de aceea le şi trimit la noi, fiindcă doar aici se pot rezolva”, a explicat dr. Preda.
Cele mai cunoscute astfel de cazuri realizate la Maternitatea Braşov în ultima perioadă sunt cel al siamezelor născute la începutul acestei luni, dar şi cel al cvadrupleţilor veniţi pe lume în ianuarie. Recent, la maternitatea braşoveană a fost amenajat, printr-un proiect european, un ambulatoriu modern, oferind servicii de ginecologie, oncologie, infertilitate şi contracepţie, moni-torizare materno-fetală şi neonatologie Braşov.(sursa: mytex.ro)
„20 de asistente au trecut examenul de grad principal, în urma căruia pot primi între 100 şi 200 de lei în plus la salariu, dar nu primesc banii. Cum leafa lor este de aproximativ 1.300 de lei pe lună, aceşti bani contează. La celelalte spitale, această încadrare s-a făcut încă din iunie”, a explicat Paraschiva Balint, lider de sindicat, Şi acest aspect s-ar rezolva prin încadrarea Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I. A. Sbârcea” în categoria unităţilor de interes regional.