Într-un peisaj imobiliar dominat de percepția că „tot ce e nou costă mai mult”, Brașovul contrazice tendința. Aici, locuințele din blocurile noi sunt, în general, mai ieftine decât cele din blocurile vechi, chiar dacă diferențele nu sunt spectaculoase.
În Brașov locuințele din blocurile noi sunt, în general, mai ieftine decât cele construite în blocuri vechi, dar diferențele sunt moderate: -840 euro pentru o garsonieră dintr-un bloc nou, -1.155 euro pentru un apartament cu două camere și -1.575 euro pentru unul cu trei camere.
Cu un preț mediu de 2.180 euro/mp pentru locuințele noi și 2.201 euro/mp pentru cele vechi, Brașovul este unul dintre orașele unde apartamentele noi continuă să fie mai accesibile, cel puțin din punct de vedere financiar.
„În marile orașe, apartamentele vechi ajung adesea să fie mai scumpe decât cele noi, iar principalul factor care explică această diferență este localizarea. Locuințele vechi sunt situate, în general, în zone centrale sau bine conectate la infrastructura urbană, în timp ce construcțiile noi se dezvoltă preponderent la periferie, unde prețul terenului este mai redus.
De exemplu, apartamentele vechi din zone ultracentrale pot avea prețuri mai mari per total, chiar dacă sunt mai mici ca suprafață sau mai puțin eficiente energetic. Astfel, diferențele de preț reflectă în mod direct poziționarea în oraș, un criteriu care continuă să influențeze semnificativ valoarea unei locuințe, indiferent de anul construcției sau nivelul dotărilor”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe, OLX Group, conform Hotnews.
Bucureștiul rămâne orașul cu cele mai mari diferențe între prețurile apartamentelor noi și vechi. Deși la prima vedere ne-am aștepta ca locuințele noi să fie mai scumpe, realitatea este alta. În aprilie 2025, locuințele noi au fost considerabil mai ieftine decât cele vechi, iar diferențele de preț au crescut odată cu suprafața. O garsonieră nouă de 40 mp a costat cu 18.040 de euro mai puțin decât una veche. În cazul apartamentelor cu două camere (55 mp), cele noi au fost mai ieftine cu 24.805 euro, iar pentru apartamentele cu trei camere (75 mp), diferența a fost de 33.825 de euro în minus pentru locuințele noi.
Aceste diferențe apar într-un context în care prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.801 euro, în scădere cu 2% față de luna precedentă, în timp ce locuințele vechi s-au vândut, în medie, cu 2.252 euro/mp – cu 5% mai mult decât în martie.
Locuințe la preț de mașină în localitățile părăsite. Orașul în care o garsonieră se vinde cu 5.000 de euro. „Prețul e dictat de piață”
În orașele abandonate sau cu foarte puțini locuitori din țară, locuințele se vând la prețuri foarte mici. Un exemplu concret este orașul Petrila din județul Hunedoara, unde o gaqsonieră de aproximativ 30 de metri pătrați se vinde cu 5.000 de euro. Autoritățile spun că încearcă să ajute astfel populația, dar zona nu este atractivă pentru investitori. „Prețul este dictat de piață”, spune însuși edilul, citat de Digi 24.
Localnic: E mic, dar nu sunt locuri de muncă aici. Noi trebuie să facem naveta oriunde să găsim locuri de muncă, pentru că aici, în Petrila, nu mai sunt locuri de muncă.
Localnică: Și eu am luat-o aproape moca.
Reporterul: Câți bani ați dat pe ea?
Localnică: În 2006, am dat pe ea 1.700 de lei.
Reporter: Din ce trăiesc oamenii aici?
Localnic: Sociale, alocații, copii multi. Aia e!
Reporter: Locuințele sunt goale?
Localnic: Sunt multe, sunt multe, da, prăpădite, goale.