Primăria Braşov îşi cumpără „aparat de urlat la urşi”. O ursoaică și doi pui, care au băgat spaima în turiștii din Poiana Brașov, prinși și relocați

Last Updated on mai 27, 2025 Primăria Braşov îşi cumpără „aparat de urlat la urşi”. O ursoaică și doi pui, care au băgat spaima în turiștii din Poiana Brașov, prinși și relocați 1

Pe lângă achiziţia unor camere cu termoviziune, dar şi a unui binoclu cu termoviziune, pe care „gonacii” să le utilizeze în caz de nevoie, acum, Primăria Brașov a cumpărat şi două camere de monitorizare fixe care sunt mai speciale.

Acestea pot fi folosite şi pe post de „sperietoare” de la distanţă, ţinând cont că sunt dotate cu microfon şi difuzor, astfel că echipele de intervenţie pot „comunica” cu animalele. În plus, camerele nu au nevoie de sursă de alimentare, fiind dotate cu panouri solare.

Cu ajutorul aplicației intuitive, poţi configura şi controla camera de la distanţă, poţi primi notificări instantanee şi poţi viziona videoclipuri live. Camera este echipată cu o vedere nocturnă clara datorită diafragmei de F1.6 şi a LED-urilor infraroşii invizibile de 940 nm care sunt destinate specific pentru monitorizarea animalelor, fiind invizibile noaptea. Alarmă smart: Detectie PIR, detecţie persoane, detecţie vehicule, detecţie animale, recunoaştere animale”, sunt câteva dintre caracteristicile camerelor, potrivit furnizorului, scrie bzb.ro.

Acestea ar urma să fie instalate în „drumul” urşilor spre anumite zone locuite din oraş şi, vor putea fi mutate în funcţie de necesităţi. Costul echipamentelor este de 2.268,90 lei fără TVA şi ar urma să fie livrate tot de firma SMB Guns din Braşov.

O ursoaică și doi pui, care au băgat spaima în turiștii din Poiana Brașov, prinși și relocați. „Vă dați seama că sunt mult mai mulți”
O ursoaică și doi pui, care au provocat panică printre turiștii și localnicii din Poiana Brașov, au fost capturați de autoritățile din Brașov. Aceștia coborau frecvent la tomberoanele din preajma hotelurilor și în zona pârtiei de schi. Familia de urși a fost dusă la sanctuarul din Zărnești. „Acele pubele nu ar mai trebui să fie la dispoziția urșilor”, e de părere Cristina Lapiș, fondatoarea rezervației de urși de la Zărnești.

„Știu că era o ursoaică aici în vale, cu pui, dar vă dați seama că sunt mult mai mulți. E un act de inconștientă ce se întâmplă, să pui urșii mai presus de oameni”, spune un localnic din Poiana Brașov.

Pe cele trei fonduri de vânătoare din jurul Brașovului trăiesc peste 200 de urși, mult prea mulți pentru ca acest areal să ofere posibilitatea hrănirii lor. Astfel că ursoaicele cu pui și urșii tineri sunt împinși către marginea habitatului, ceea ce îi face să caute hrana în zonele locuite. Autoritățile au identificat 10 urși în orașul Brașov și 7 în Poiana Brașov.

Maria Colciar, jurnalist Digi24: Cât timp ne-am plimbat prin Poiana Brașov, am văzut astfel de pubele și coșuri de gunoi răsturnate, iar resturile lăsate pe afară, dovadă că urșii sunt un pericol și coboară în stațiune în căutare de mâncare. Autoritățile avertizează că în perioada următoare, animalele sălbatice vor ieși din bârlog și se vor îndrepta către stațiuni, pentru a-și găsi mai ușor hrana necesară.

Numărul apelurilor la 112 crește de la o săptămână la alta. Localnicii sunt deja obișnuiți cu mesajele RO-Alert.

Localnic: Doar din depărtare ce l-am văzut, atâta tot. El te simte, chiar dacă îți este frică sau nu, el își vede de treabă, dar pe lângă restaurant mai sunt și copii. Seara nu prea mai circulă nimeni pe drumurile de aici, de fiecare dată vine RO-Alertul.

Cristina Lapiș, președinte AMP Libearty Zărnești: Acele pubele nu ar mai trebui să fie la dispoziția urșilor. Și măsurile care s-au luat anul trecut și anul acesta, de ucidere a urșilor, nu vor duce la niciun rezultat, atât timp cât nu este un management corect al populației de urși. Și dacă s-ar mai construi două, trei, cinci zece sanctuare, situația tot nu s-ar rezolva, soluția nu este aceasta.

Previous Story

Gigi Becali i-a cerut iertare lui Nicușor Dan. Ce l-a făcut să-și schimbe radical părerea: „M-am înșelat în privința lui. Simion e istorie, AUR nu va mai avea 20%”

Next Story

Primăria Brașov anunță care este cel mai afectat cartier de inundații. În județ, două drumuri sunt deviate din cauza apelor mari