(Video) Un cal de rasă a picat mort după ce a tras un buștean de o tonă. Ce spune medicul veterinar

(Video) Un cal de rasă a picat mort după ce a tras un buștean de o tonă. Ce spune medicul veterinar 1

Un cal de tracțiune cu o greutate de aproape 1,3 tone a murit duminică la un festival tradițional. În cadrul festivalului a fost organizat și un concurs de tras bușteanul pentru cai de tracțiune.

Armăsarul valora mii de euro și, epuizat, s-a prăbușit sub privirile spectatorilor. Autoritățile spun că astfel de concursuri nu sunt reglementate la noi în țară. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru uciderea animalelor.

Falko, un armăsar din rasa Percheron, în vârstă de 10 ani, cântărea peste o tonă și a fost vedeta competiției. În imaginile filmate la evenimentul din localitatea Cormaia, de lângă Sângeorz-Băi, se vede cum echipajul din Slovacia îndeamnă caii, pe Falko și partenerul ceva mai mic, să tragă un buștean imens, de câteva tone.

Martor: „Am văzut întrecerea de cai cu un buștean imens, unii dintre ei nu reușeau să miște bușteanul și am așteptat echipajul vedetă din Slovacia. A terminat în două minute cursa.”

Oamenii spun că animalul a fost forțat să tragă până la ultima suflare. Câștigase cu o zi înainte un alt concurs la Gilău, în Cluj, și, complet epuizat, calul s-a prăbușit la finalul competiției.

Eva Lazăr, medic veterinar: „Diagnosticul meu clinic este la fața locului, l-am văzut, este de hemoragie pulmonară fatală asociată cu efortul.”

Vedeta concursului, Falko, un cal alb, deținut de un slovac, a murit la scurt timp după concurs. Libertatea a aflat povestea calului și cum a ajuns el în România.
Virgil Bulza, proprietar de oi și de cai din Cormaia, județul Bistrița-Năsăud, a povestit pentru Libertatea că el și alți prieteni ai lui, proprietari de cai de tracțiune, au participat la concursuri de profil din Slovacia și Polonia. Acolo l-au cunoscut pe Josef Jurko, stăpânul lui Falko.

Proprietar al unei firme de exploatare a lemnului în Slovacia, Jurko i-a chemat pe români să lucreze cu el. „Noi ne-am împrietenit cu el când am mers la concurs în Polonia. Avea omul cel mai frumos și mai cuminte cal de acolo. Omul ăsta a cam luat toate concursurile cu Falko. Are pădure și ne-a chemat să lucrăm cu el. Ne-a cazat la pensiunea lui, ne-a dat să mâncăm și am rămas prieteni. Omul vine periodic la noi în vacanță. Și-a luat omul și un TAF de aici ca să lucreze la pădure”, a povestit Virgil Bulza pentru Libertatea.

Bărbatul din Cormaia susține că Falko avea 9 ani și a fost cumpărat mânz din Franța, iar proprietarul îl folosea la exploatarea lemnului din pădure, unde era obișnuit să lucreze și 10 ore pe zi. Virgil susține că Jurko este un iubitor de animale și niciodată nu a bătut calul cu biciul. „Nu e criminal, cum au scris unii. De când a avut caii i-a îngrijit. E un om cu dar (n.r. – de îngrijire a cailor) de la Dumnezeu. N-a dat un bici la un cal, n-a bătut un cal. A luat calul armăsar de cap și vorbea cu el. Nu oricine poate face chestia asta”, spune bărbatul din Cormaia, care compară sacrificiul lui Falko cu al sportivilor.

Din imaginile publicate pe rețelele sociale din timpul concursului se poate vedea că, înainte de a muri, Falko și perechea lui au tras „pe câmpul de luptă” un buștean de mari dimensiuni.

„Au fost trei-patru (n.r. – concurenți) care ne-au sunat și au spus că dacă nu avem lemne corespunzătoare (n.r. – suficient de mari) pentru animalele lor nici nu vin. Au spus că dacă nu avem lemne ca lumea nici nu vin la probe, că anul trecut am pus mai ușoare… Am zis: «Băieți, nu stabilesc eu treaba asta. Noi aducem lemne și voi puneți caii la ce vreți (n.r. – să tragă)». Sunt animalele lor, nu le putem noi impune reguli”, a mai declarat Virgil Bulzan.

Previous Story

În Brașov, apartamentele noi sunt mai ieftine decât cele vechi. La cât a ajuns diferența

Next Story

(Video) Inundații masive în Brașov. Ce cartiere sunt cele mai afectate. Mesaj de la Primărie