Un bărbat care locuiește în Poiana Brașov, în zona de blocuri, lângă hotelul Ruia, s-a trezit cu o ursoaică însoțită de doi pui lângă balcon. Pentru că apartamentul este la parter, bărbatul a putut să privească animalele în ochi, chiar în momentul în care s-a trezit.
„Azi dimineață am avut o apariție în fața geamului meu( fructele de pădure)”, a spus brașoveanul pe o pagină de socializare, conform Biz Brasov.
După ce au creat haos pe Transfăgărășan, urșii au invadat și stațiunea montană Poiana Brașov, obligând turiștii să rămână închiși în camerele de hotel, după lăsarea întunericului. Plimbările nocturne în stațiune sunt acum o aventură riscantă.
Urșii au devenit o „problemă de imagine” pentru turismul din stațiunile montane și pun în pericol sezonul de vară, făcându-i pe turiști să își reconsidere nu doar planurile de vacanță în familie, ci și a-și trimite copiii în tabere în această zonă, spunea în luna aprilie a acestui an, președintele Organizației Patronale de Turism Poiana Brașov, Roxana Cojocea.
Soluție la problema urșilor și a altor animale sălbatice: Sute de români vor primi bani pentru a-și lua garduri electrice
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat vineri, 23 mai, prima listă cu dosare aprobate pentru finanțare în programul prin care persoanele fizice pot primi până la 15.000 de lei pentru instalarea de garduri electrice sau alte dispozitive similare, menite să prevină incidentele și pagubele provocate de animalele sălbatice. Printre cele 218 dosare aprobate, majoritatea din Harghita, se numără și un dosar din București, anunță Hotnews.
Prin acest program, persoanele fizice pot obține până la 15.000 de lei pentru achiziția și instalarea de sisteme moderne de protecție, menite să asigure siguranța locuințelor, culturilor agricole și a familiilor aflate în zone cu risc ridicat.
“Ne dorim să oferim comunităților locale un sprijin real și eficient pentru a preveni incidentele cauzate de animalele sălbatice. Este o măsură concretă de protejare a vieții și a bunurilor, dar și un pas important pentru echilibrul dintre om și natură”, a declarat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
Lista completă a solicitanților aprobați, care este disponibilă pe site-ul AFM, arată că cei mai mulți beneficiari sunt din județul Harghita, restul fiind din județe precum: Sibiu, Mureș, Covasna, Maramureș, Alba, Argeș, Hunedoara, Brașov, Bistrița-Năsăud, Iași, Timiș, Suceava, Prahova și chiar București.
În cazul dosarului aprobat pentru București, acesta a fost depus în luna aprilie a anului 2023, iar suma propusă la finanțare este de 15.000 de lei.