Joi, 22 mai, într-o postare pe Facebook, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a transmis că a semnat ordinul pentru introducerea aşa-numitului buton roşu în şcoli. Acestea vor fi instalate în toate școlile din Brașov.
Este de fapt o platformă unde elevii şi cadrele didactice pot sesiza, sub protecţia anonimatului probleme legate de violenţă, droguri, bullying sau alte situaţii grave, scrie Adevarul.
„Astăzi am semnat – și va apărea în Monitorul Oficial în următoarele zile – ordinul legat de așa-numitul «buton roșu». Nu este practic un buton, dar este mecanismul în care putem semnaliza într-o manieră anonimă aspectele problematice din mediul școlar, de la agresivitate, bullying până la consumul de droguri. Dar am pus acolo orice alte comportamente care violează regulamentele care există la nivelul unității școlare”, a precizat Daniel David, într-o intervenție pe Facebook.
„Butonul roșu” este o idee vehiculată în spațiul public de aproape cinci ani, dar care nu a trecut niciodată de faza de intenție. În 2020, Ministerul Educației vorbea despre nevoia unui mecanism de raportare anonimă în contextul creșterii consumului de droguri în rândul elevilor, însă inițiativa nu a fost concretizată. Abia acum, în 2025, ordinul a fost, în sfârşit, semnat.
Procedura de supraveghere audio-video în şcoli, în Monitorul Oficial
Ministerul Educaţiei a anunțat, la înceăutul lunii mai, că ordinul privind supravegherea audio-video în școli a fost publicat în Monitorul Oficial, actul stabilind un cadru clar pentru instalarea şi utilizarea camerelor audio-video în scopul prevenirii violenţei şi asigurării protecţiei elevilor şi angajaţilor, dar şi faptul că pentru monitorizarea audio-video şcoala are nevoie de acordul părinţilor, elevilor şi al angajaţilor, scrie Hotnews.
”Şcolile noastre devin mai sigure şi prin monitorizarea audio-video neintruzivă. Ca ministru am responsabilitatea ca actul educaţional să se desfăşoare nu doar eficient, ci şi într-un context în care toţi actorii se simt în siguranţă şi au o calitate bună a vieţii”, a transmis ministrul Educaţiei, Daniel David.
El a adăugat că, deşi comportamentele agresive, consumul de droguri (şi alte substanţe interzise) şi violările normelor sociale şi ale procesului educaţional în şcolile de ţară se află adesea sub nivelul celor din alte ţări dezvoltare, ”simpla existenţă a acestora în şcolile noastre este de neacceptat”.