După ce 39 de șoferi de autobuz RATBV au fost reținuți pentru furt de motorină, poate că Brașovul ar avea nevoie de… autobuze fără șofer.
Ceva ce părea SF până de curând a devenit realitate la Cluj-Napoca, unde primul autobuz autonom a fost testat pe străzile orașului, fără volan, fără pedală, dar cu o viziune clară asupra viitorului. Vehiculul complet autonom, produs de compania turcă Karsan, a demonstrat că transportul public poate funcționa și fără șofer .
În contextul în care Brașovul s-a trezit, zilele trecute, cu zeci de angajați ai RAT reținuți pentru furt masiv de combustibil, ideea unui autobuz care nu cere salariu, nu face grevă și, mai ales, nu fură motorină, pare mai actuală ca oricând.
Un autobuz autonom, fără șofer, a fost testat joi pe străzile municipiului Cluj-Napoca, în cadrul Summit-ului Internațional pentru Neutralitate Climatică, desfășurat sub sloganul „Carbon OFF. Future ON”.
Demonstrația marchează un pas important către integrarea tehnologiei autonome în transportul public din România. Primarul Emil Boc a fost prezent la eveniment și a salutat inițiativa, subliniind importanța viziunii și a inovației în dezvoltarea orașului.
„Astăzi, viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune. Pentru prima dată în istoria acestui oraș, pe străzile din Cluj-Napoca, pe o zonă restrânsă, va circula primul autobuz fără șofer, primul autobuz autonom. (…) Tehnologia a avansat enorm de mult și mă bucur că și aici, la Cluj-Napoca, la fel ca în Europa, putem să testăm tehnologia viitorului, a mașinilor autonome, a autobuzelor autonome, pentru că ele au fost deja integrate în unele orașe europene, la o scară mai mică ce-i drept, în sistemul de transport public”, a declarat primarul Emil Boc.
Viteză de 25 km/h și autonomie de 300 km
Autobuzul a efectuat un tur demonstrativ pe o rută scurtă, începând de la hotelul Radisson, traversând strada George Coșbuc și Splaiul Independenței, trecând pe lângă Cluj Arena, cu întoarcere la punctul de plecare.
Vehiculul, produs de firma turcă Karsan, are o autonomie de 300 km, o capacitate de 25 de locuri și poate circula cu o viteză maximă de 25 km/h. Până în prezent, 10 astfel de autobuze autonome au fost deja livrate în țări precum Norvegia, Germania, Elveția și Franța, scrie cluj24.ro.
Profesorul Bogdan Varga, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a explicat procesul tehnologic din spatele testului.
„Toate semnele de circulație, semaforizările, au fost integrate în algoritmul de control al acestui autobuz. Circulăm pe o rută digitalizată, iar autobuzul va lua decizii în consecință. Este în primul și în primul rând sigur. S-ar putea să experimentați poate o frână mai intensă, dar asta ține cont de siguranța celor care participă la trafic, pe de o parte. Pe de altă parte, veți observa în interiorul autobuzului mediul în care vom funcționa, pentru că tot acest mediu a fost digitalizat timp de trei zile, după care am făcut testele pe drum. A fost nevoie să digitalizăm această rută cu șofer, dar astăzi, șoferul va fi prezent în postul de conducere doar pentru siguranța noastră”, a explicat profesorul.
Reamintim că 39 de șoferi de autobuz au fost reținuți, recent, în dosarul furtului de combustibil de la Regia de Transport din Brașov. În urma a 46 de mandate de aducere puse în aplicare pe 30 aprilie, și după audieri, polițiștii au dispus reținerea lor pentru 24 de ore, scrie Observator.