Primăria Brașov reia lucrările la pietonalul Valea Cetății din Răcădău

Last Updated on mai 21, 2025 Primăria Brașov reia lucrările la pietonalul Valea Cetății din Răcădău 1

Primăria Brașov reia lucrările de reabilitare şi modernizare a pietonalului Valea Cetăţii, după o pauză de 4 ani.

Proiectul fusese „regândit” în cei 4 ani ai administraţiei Coliban şi includea dezafectarea asfaltului „colorat” turnat în 2020 pe primul tronson al pietonului şi înlocuirea sa cu piatră naturală (granit). Astfel, costul total al lucrărilor era estimat la suma de 24.248.455,44 lei fără TVA, respectiv 28.855.661,97 lei cu TVA.

Acum, reprezentanţii Primăriei Braşov au reluat procedurile urbanistice, fiind emis un certificat de urbanism care stabileşte condiţiile ce vor sta la baza autorizării lucrărilor.

Lucrările pentru prima etapă de modernizare finalizate în 2020 au costat 2,5 milioane de lei şi au fost realizate de firma braşoveană Eurostrada. În prima etapă a fost amenajată şi o fântână arteziană cântătoare, care a fost trecută pe „mute” după ce locatarii din zonă au fost deranjaţi de zgomot, un amfiteatru, precum şi alte amenajări multicolore ale scărilor şi rampelor de acces, scrie Biz Brașov, preluat de bzb.ro.

Primăria Brașov reia lucrările la pietonalul Valea Cetății din Răcădău 2

Etapa a doua a reabilitării pietonalului, care cuprinde restul spaţiului pietonalei, până la fântâna „de la „Ursu’ ” (în lungime de 310 metri), ar fi urmat să continue acelaşi concept, de creare de spaţii verzi, de zone de petrecere a timpului liber, de accesibilizare a întregii zone.

Potrivit proiectului, ar fi urmat să se realizeze rampe pentru persoane cu dizabilităţi cu pante potrivit normativelor în vigoare, care să permită accesul de la strada Tâmpei până la parcul Ursu’, pe absolut tot pietonalul, de la un capăt la altul. Ar fi urmat să se amenajeze peste 2.300 de metri pătraţi de spaţii verzi, dar şi să fie plantaţi 96 de arbori de mari dimensiuni şi arbuşti.

Totodată, era prevăzută amplasarea de mobilier de mari dimensiuni din lemn exotic (mobilier tip decking) şi amenajarea unei fântâni arteziene la nivel cu solului, de aproximativ 75 mp, în celălalt capăt al pietonalului, similară celei realizate în prima etapă.

Totodată mai erau prevăzute şi două zone speciale: o piaţetă pentru expoziţii, unde elevii liceului de artă să îşi poată expune lucrările, şi o zonă cu mese pentru jocuri de societate (şah, table etc).

Un nou bloc ar urma să fie construit lângă Cramele lui Decebal din Răcădău. Proiectul este în faza PUZ
Firma Fix Import Export care a construit un bloc pe terenul fostei piețe de lângă Cramele lui Decebal are noi planuri imobiliare în zonă. Astfel, a început demersurile elaborării Planului Urbanistic Zonal pentru ridicarea unui nou bloc pe porțiunea din teren dinspre strada Mureșului.

Potrivit documentației care a fost depusă spre consultarea publicului interesat pe site-ul Primăriei Brașov, documentația PUZ vizează construcția unui bloc cu e Parter + 4 Etaje și 2 Etaje Retrase, precum și pentru schimbarea destinației în locuințe a etajului tehnic al blocului deja edificat în 2017, scrie Biz Brasov.

„Pe terenurile reglementate se afla complexul comercial alcatuit din Centrul Agroalimentar și industrial Decebal și Cramele lui Decebal. În anul 2010, fost demolat Centrul Agroalimentar iar pe terenul aferent a fost construit actualul supermarket Penny.

În anul 2015 a fost demolat Corpul C al complexului Comercial Cramele lui Decebal, iar in anul 2017 a fost construit imobilul de locuire colectivă, proiect întocmit în baza documentației P.U.D. aprobata prin H.C.L. 480 din 31.10.2016. În prezent funcțiunea predominantă în zonă este aceea de locuire colectivă, cu funcțiuni complementare pentru servicii și comert (Supermarket Penny, Complex comercial Cramele lui Decebal), asigurându-se mixtitatea funcțională a zonei. Zona se află în continuă dezvoltare prin multiple proiecte rezidențiale dezvoltate sau ăn curs de dezvoltare (ex: Cosmopolit Zenit – P+ 10). În prezent, această zonă esta caracterizată de o atractivitate mare, datorată cadrului natural unic aflat în proximitate, reprezentat de Dealul Melcilor”, se precizează în memoriul tehnic.

Previous Story

„Fugem?”. Scandal în Parlament. 6 deputați POT au demisionat. Mai mulți senatori din partidul condus de Anamaria Gavrilă vor pleca astăzi

Next Story

Brașov. Miliardarul Ion Țiriac vrea să construiască un patinoar, care include și o sală de judo și una de scrimă, o grădiniță sportivă și un spital pentru copii bolnavi de cancer