Un pensionar a trimis peste 1 milion de lei unui „robot bancar”! 639 de transferuri în 11 ani

Last Updated on mai 16, 2025 Un pensionar a trimis peste 1 milion de lei unui „robot bancar”! 639 de transferuri în 11 ani 1

În era digitală, hoții nu mai sparg uși, ci parole. Oamenii se trezesc săraci peste noapte pentru că au urmat indicaţiile unor roboţi ce se recomandau ca fiind reprezentanţii unor bănci.

Un clujean de 70 de ani a fost astfel păcălit timp de 11 ani. În tot acest timp, i-a livrat unui fals robot 300 de mii de euro. Autorităţile spun că abia fac faţă valului de infracţiuni online şi avertizează că, de multe ori, păgubiţii nu îşi mai pot recupera banii.

Timp de 11 ani, individul a reuşit să câştige încrederea unui pensionar de 70 de ani şi să îl lase fără bani. S-a dat drept robot bancar, iar victima l-a crezut. Aşa a ajuns să îi vireze – în 639 de tranşe – nu mai puţin de 300 de mii de euro, sub pretextul unor investiţii, scrie Observator.

Pensionarul transfera sume mici, de aproximativ 400 de euro pe tranşă, sub pretextul unor comisioane de transfer pentru câştigurile acumulate. Uneori îi erau solicitate chiar şi de două ori pe săptămână, iar când nu avea bani, încerca să facă rost şi cerea împrumut.

„Acesta ar fi solicitat sume de bani sub pretextul achitării unor taxe legate de transportul fondurilor rezultate din aşa-zisele investiţii”, spune Patricia Socaciu, purtător de cuvânt IPJ Cluj.

Cu conturile doldora de bani, „robotul fals” s-a trezit cu poliţia la uşă, după ce povestea a ajuns la urechile fiicei păgubitului. Cazul nu este unic.

O femeie din municipiul Deva s-a trezit însă datoare la bancă, peste noapte, după ce s-a făcut un împrumut online de 12 mii de euro în numele ei.

Păgubită: Mi-a prezentat prin imagini pe WhatsApp şi după aia s-a apucat şi mi-a pus un credit de la distanţă, ceea ce eu n-am ştiut

Reporter: Deci pe telefon v-a solicitat să instalaţi o anumită aplicaţie

Păgubită: Şi mi-a făcut un tip selfie în schimb, la creditele normale se ţine buletinul aici ca să-ţi vadă şi imaginea

Escrocul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, cu un prejudiciu de peste 1.400.000 de lei (aproximativ 300.000 de euro).

„În cursul zilei de azi, 14 mai, pe numele bărbatului de 49 de ani, din municipiul Sibiu, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Reamintim faptul că suspectul ar fi pretins în mod fals că este contractor al unei instituții bancare și ar fi indus în eroare victima sub pretextul unor investiții financiare fictive.

Timp de 11 ani, bărbatul i-ar fi solicitat victimei sume de bani sub forma unor „taxe” pentru presupuse fonduri aflate în tranzit, folosind identități false și chiar apeluri telefonice automatizate cu o voce de tip „robot bancar”, pentru a da credibilitate poveștii.”, arată magistrații clujeni, conform Turdanews.ro

Previous Story

Brașov. O nouă generație de elicoptere se face la IAR! Elicoptere multirol H215M alături de Airbus Helicopters!

Next Story

(Video) Trotineta a bătut girofarul: un tânăr a fugit de Poliție și a scăpat!