Cea mai mare creștere bruscă a ROBOR din ultimii 2 ani, anunțată astăzi de BNR

Last Updated on mai 8, 2025 Cea mai mare creștere bruscă a ROBOR din ultimii 2 ani, anunțată astăzi de BNR 1

Victoria lui George Simion în primul tur și declarațiile acestuia au semănat neîncredere în rândul investitorilor care se traduce printr-o creștere abruptă a ratelor la credite. Mulți cu credite, din comoditate, au crezut că politica nu este de nasul lor. Acum trebuie să plătească mai mult pentru nepăsare.

Banca Națională a României anunță joi o nouă creștere semnificativă a indicilor ROBOR utilizați la calculul costului creditelor în lei cu dobândă variabilă. ROBOR înregistrează astfel cea mai mare creștere din ultimii doi ani.

ROBOR la trei luni a sărit de la 6,41% pe an, ieri, până la 7,25% pe an, în creșterea zilnică cea mai abruptă în ultimii doi ani.

În paralel, ROBOR la șase luni a urcat de la 6,53% la 7,31% pe an, influențând direct dobânzile la creditele ipotecare cu dobândă variabilă.

Potrivit datelor publicate joi de BNR, avansul de 0,84 puncte procentuale pentru ROBOR la trei luni și cel de 0,78 puncte pentru indicele la șase luni marchează cea mai importantă majorare de la începutul anului 2022, când presiunile inflaționiste și cele de pe piețele regionale s-au tradus deja în creșteri ale costului finanțărilor.

Reprezentanții BNR au semnalat că deprecierea leului și inflația ridicată vor determina continuarea ciclului de creștere a ratelor dobânzilor, cu impact direct asupra indicilor interbancari.

Noile niveluri ale ROBOR vor fi preluate de băncile comerciale începând cu prima zi lucrătoare după publicarea datelor, ceea ce înseamnă că, de luna viitoare, rata lunară la un credit de consum sau la un credit ipotecar cu dobândă variabilă va fi semnificativ mai mare. Pentru o împrumut de tip credit de nevoi personale sau ipotecar, majorarea indicelui ROBOR la 3 luni cu aproape un procent traducându-se, de regulă, în creșterea cu câteva sute de lei a ratei lunare.

Banca Națională a cheltuit cel puțin 7 miliarde de euro în ultimele zile pentru a combate scăderea leului pe piața interbancară. Un euro s-a tranzacționat joi la 5,12 lei, iar în casele de schimb valutar, cursul poate depăși 5,25 lei, scrie Digi24.

Această depreciere a leului va avea efecte vizibile asupra prețurilor. Mâncarea, biletele de avion, abonamentele de telefonie și serviciile de streaming vor deveni mai scumpe, iar inflația ar putea crește cu 0,4-0,5 puncte procentuale.

Previous Story

Aproape 700 de angajați sunt concediați dintr-o fabrică cu 1700 de angajați. Ce salarii compensatorii primesc cei concediați.

Next Story

„Case la 1 leu” – promit George Simion și AUR prin programul de guvernare