Last Updated on iulie 21, 2025
Pe Reddit este o întreagă dezbatere cu privire la buletinele electronice şi cum se face programarea, inclusiv în Braşov, pentru a intra în posesia unuia.
Un braşovean a relatat, pe marginea acestui subiect, subliniind că băncile şi instituţiile statului nu sunt pregătite pentru schimbare, conform mytex.ro: „Din propria experiență, dacă nu ai nevoie de el, pierdut sau alte motive, nu te grăbi să-l schimbi.
Am întâmpinat numai probleme, aplicațiile băncilor nu sunt actualizate, nu îți poți actualiza datele online, pentru că nu-l recunoaște, doar la ghișeu fizic. Inclusiv instituțiile statului nu sunt pregătite, seria CEI are 7 cifre, formularele sunt cu 6 cifre.
Dacă mergi în alt oraș care nu eliberează CEI, o să întâmpini probleme. În Buzău se uită la el ca la felul 14. Până la mine nu au văzut CEI. De-asemenea, trebuie să dovedești domiciliul, pe CEI nu e trecut domiciliul, doar pe cip, și nu am văzut cititoare de CEI prin instituții.
Dovada o poți elibera online de pe HUB MAI, dacă ai cont: Eliberare Certificat privind domiciliul înregistrat în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor”.
Birocrația nu ține pasul cu tehnologia: Posesorii de noile buletine cu cip au mari bătăi de cap. Trebuie să umble cu o foaie tipărită la ei
Noile cărți de identitate electronice le-au adus titularilor probleme atunci când au fost nevoiți să le folosească în relația cu instituțiile. Unele informații despre posesorul unui astfel de document sunt disponibile exclusiv electronic, însă nu toate instituțiile dispun în prezent de cititoarele corespunzătoare.
Din acest motiv, oamenii trebuie să aibă la ei un alt document, imprimat pe hârtie, care să conțină, în mod redundant, datele stocate pe cip.
Motivul: pe noul document nu este trecut în clar domiciliul posesorului, informează Antena 3 CNN, conform stiripesurse.ro.
Informația este stocată pe suportul de date inclus în document, adică pe „celebrul” cip, și poate fi accesată cu un cititor electronic special.
Însă nu toate instituțiile s-au dotat cu astfel de dispozitiv. Din acest motiv, oamenii care și-au luat buletin cu cip trebuie să aibă la ei o foaie care să precizeze unde este domiciliul titularului. Foaia se eliberează tot de către instituția emitentă a cărții de identitate electronice, însă de la alt ghișeu, susține sursa citată.
Sunt numeroase instituțiile unde un cetățean trebuie să facă dovada domiciliului, spre exemplu, cele financiare sau instanțele de judecată. Va mai dura, însă, până ce toate se vor dota cu cititoarele pe care le necesită noile cărți electronice de identitate.