Tăieri în stil Bolojan la Brașov: Ce economie s-a făcut la Primărie prin tăierea sporului pentru condiții vătămătoare

Last Updated on iulie 28, 2025 Tăieri în stil Bolojan la Brașov: Ce economie s-a făcut la Primărie prin tăierea sporului pentru condiții vătămătoare 1

Municipalitatea brașoveană a redus sporul de condiții vătămătoare pentru angajații din primărie, începând cu 1 iulie, ceea ce generează o economie de 953.000 de lei. Măsura vine în contextul aplicării unor politici de austeritate la nivel național, promovate de Ilie Bolojan, care includ majorarea TVA, a CASS-ului pentru pensii și creșteri de accize.

De la 1 iulie, sporurile pentru condiții vătămătoare pentru bugetari au fost limitate la 300 lei brut/lună/angajat. Astfel, au început să apară și economiile la bugetele locale. De exemplu, la nivelul municipalității brașovene, la bugetul local ar urma să se economisească o sumă totală de 953.000 de lei, aferentă sporurilor ce trebuiau acordate pentru perioada iulie – decembrie. Suma ar urma să fie disponibilizată în urma rectificării bugetare ce va fi dezbătută în ședința Consiliului Local de miercuri.

Prin OUG nr. 36/2025, ce vizează modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, sporurile pentru condiții periculoase sau vătămătoare la cel mult 300 de lei brut lunar, pentru toți salariații din sectorul public. Astfel, personalul primește începând de luna aceasta doar 300 de lei brut, în locul plafonului până acum prevăzut de lege, de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 de lei, scrie Biz Brasov.

Intră în vigoare primele măsuri de austeritate anunțate de Ilie Bolojan: Crește TVA, CASS pentru pensii și creșteri de accize
Primul pachet de măsuri fiscale, asupra căruia premierul Ilie Bolojan a angajat răspunderea Guvernului în fața Parlamentului, va intra în vigoare în această săptămână, de la 1 august. Măsurile vor duce la o creștere bruscă a prețurilor în România pentru că va crește TVA-ul, vor crește accizele, dar și alte măsuri vor avea un efect în acest sens, informează stiripesurse.ro.

1. Reorganizarea TVA
Cota standard de TVA: 21%
2. Creșterea accizelor
Accizele la alcool și carburanți vor crește cu 10%

Accizele pentru produse din tutun vor fi, de asemenea, majorate

3. Contribuția la Sănătate (CASS) pentru pensii mari
Se introduce CASS pentru pensii care depășesc 3.000 lei. Se plătește doar pentru partea care depășește acest prag
Obiectiv: creșterea numărului de contribuabili la sistemul de sănătate de la 6 milioane în prezent, la 8 milioane

4. Taxarea capitalurilor mari
Impozitul pe dividende: Rămâne 10% în anul 2025. Crește la 16% începând cu 1 ianuarie 2026
Profituri suplimentare ale băncilor și ale companiilor de jocuri de noroc:

Vor fi impozitate suplimentar

Câștigurile din jocuri de noroc vor fi suprataxate

5. Înghețarea unor cheltuieli bugetare (începând cu 2026)
Înghețarea salariilor și pensiilor din sistemul public
Limitarea angajărilor în sectorul public
Eliminarea sau plafonarea sporurilor nejustificate
6. Bursele vor fi reorganizate, dar bursa pentru mamele minore rămâne. Bursele elevilor vor fi reorganizate pentru a deveni „sustenabile şi bazate pe merit”: bursele de merit vor fi acordate doar elevilor cu medii de minimum 9, reprezentând cel mult 15% dintr-o clasă, iar bursele sociale vor fi acordate „pentru nevoi reale”.

Previous Story

(Video) Momentul în care acoperişul unui bloc e smuls de vijelie şi se prăbuşeşte pe stradă

Next Story

Rochia care a cucerit Viena: Cât costă rochia Mirabelei Grădinaru purtată la prima vizită oficială în Austria, by Andreea Raicu