Râșnovul montează 800 de metri de gard electric anti-urs. Brașovul mută urșii în alte zone

Last Updated on iulie 16, 2025 Râșnovul montează 800 de metri de gard electric anti-urs. Brașovul mută urșii în alte zone 1

Râșnovul a instalat deja 800 de metri de gard electric pentru a ține urșii departe de gospodării. O măsură luată pentru a stopa urșii să intre în localitate. Brașovul nu are o strategie cu garduri electrice. 9 urși au fost mutați „disciplinar” din zona municipiului Brașov în ultimul an și jumătate.

La Râșnov au fost instalți primii 800 de metri de gard electric pentru protecția locuitorilor de urșii care coboară la containere, anunță Radio Brașov.

„În urma apelurilor tot mai dese la 112, vizând prezența urșilor în zona orașului Râșnov, autoritățile au decis să instaleze garduri electrice în zona din spatele caselor râșnovenilor, care au pădurea în imediata vecinătate. Astfel, primăria Râșnov a instalat până acum primii 800 de metri de gard electric pentru protecția locuitorilor de urșii care coboară la containere.

Urmează în perioada imediat următoare să instalăm încă 5.200 de metri de astfel de garduri electrice. Barierele electrice se instalează cu ajutorul celor de la Ocolul Silvic Râșnov”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Râșnov, Răzvan Iancu.

9 urși au fost mutați „disciplinar” din zona municipiului Brașov în ultimul an și jumătate
Numărul de urși care intră în zona locuită a municipiului Brașov pentru a se hrăni (în majoritatea cazurilor fiind vorba de ursoaice cu pui sau exemplare de urși tineri) este tot mai mare.

Potrivit statisticilor prezentate oficiale, în primăvară, fuseseră identificate 17 exemplare de urs, din care 10 în municipiul Brașov și alte 7 în Poiana Brașov, însă erau așteptate să ajungă în zone locuite și cinci ursoaice cu pui.

Astfel, și numărul de relocări a crescut. În conformitate cu datele transmise BizBrașov de către Primăria Brașov, anul trecut au fost realizate 5 relocări, iar în prima jumătate a acestui an au fost deja mutate în alte zone 4 exemplare. Pe lângă abonamentele lunare de câte 1.000 de lei plătite unei clinici veterinare și gestionarului fondului cinegetic, pentru intervenția în cazul pătrunderii unui urs în zone locuite, edilii trebuie să mai plătească și costul propriu-zis de mutare.

Totuși, există și situații când urșii de întorc înapoi. Potrivit unor surse din domeniu, o ursoaică „mutată disciplinar” anul trecut din Poiana Brașov la sute de kilometri s-a reîntors pe teritoriul ei din stațiune, după o perioadă.

Potrivit specialiștilor INCDS, principala cauză a situației în care am ajuns este numărul mare de exemplare din zonă: pe cele trei fonduri de vânătoare din jurul Brașovului sunt identificate 200 de exemplare, mult prea mult pentru ca acest areal să ofere posibilitatea hrănirii urșilor. În această situație, ursoaicele cu pui și urșii tineri sunt împinși către marginea habitatului, ceea ce îi face să caute hrana în zonele locuite, unde o obțin foarte ușor.

Previous Story

Cine este Albert NBN: 6 clase, tată cu legături interlope. „Pe mine nu m-a ajutat școala. „Nu (am terminat școala, n.r.). Eu oricum mă duceam la școală să râd. Nu mi-a plăcut, frate, nu s-a legat de nicio culoare de mine!”

Next Story

Funcționarii tremură: reforma lui Bolojan începe cu un test dur. Cine nu ia concursul, pleacă. La ce lucraţi voi?