Last Updated on iulie 10, 2025
Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat joi că există un prim bugetar „de lux” care și-a redus singur salariul, în urma apelului lansat miercuri de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ca şefii instituţiilor de la stat care obţin venituri peste cel al Preşedintelui României să renunţe voluntar la o parte din aceşti bani. Directorul Incertrans (Institutul de Cercetări în Transporturi), Flavius Cladoveanu, și-a redus salariul la 14.000 de lei, a scris Miruță într-o postare pe Facebook.
„Hai, că se poate! Insistența și presiunea publică dau roade: directorul Incertrans, cel pe care de o săptămână îl dau exemplu cu un salariu de 53.910 lei, tocmai mi-a comunicat că și-a redus din proprie inițiativă salariul la 14.000 lei„, a scris ministrul, conform Antena 3.
„Cine-i următorul care alege drumul ușor și o face înainte să ajung eu cu procedura birocratică la el? PS: salariile tăiate nu înseamnă lipsă de performanță acceptată. Este doar un gest de bun-simț. Evaluarea va fi la fel de serioasă„, a mai scris Miruță.
Incertrans este un institut de cercetare și consultanță în transporturi rutiere, feroviare, aeriene și maritime, aflat sub autoritatea Ministerului Educației.
Directorul general al Incertrans este Flavius Clădoveanu, potrivit site-ului instituției.
De asemenea, Miron Zapciu este Director Științific, iar Salvina-Marina Petrescu este Director Economic, iar conducerea instituției este asigurată de un Consiliu de Administrație format din cinci membri.
Moody’s salută măsurile fiscale ale Guvernului Bolojan. Cu cât ar putea scădea deficitul bugetar în acest an
Agenția de rating Moody’s apreciază într-un raport publicat pe 9 iulie măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan de a reduce deficitul bugetar, pe care le numeşte „un pas important” pentru echilibrarea bugetară, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe. Moody’s anticipează o îmbunătățire a deficitului și o temperare a creșterii datoriei publice, cu condiția implementării complete a măsurilor. Agenția subliniază provocările legate de implementare, nevoia de disciplină fiscală și importanța absorbției fondurilor europene, scrie Observator.
Agenția de evaluare financiară Moody’s, citată de Ministerul Finanțelor, într-un comunicat oficial, estimează că România va avea un deficit bugetar de 7,8% din PIB în 2025 și 6,1% din PIB în 2026. Potrivit raportului, pachetul fiscal asumat săptămâna aceasta va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contribuţia semnificativă venind din majorarea cotelor TVA începând cu 1 august 2025.Pentru 2026, Moody’s estimează o consolidare bugetară de circa 3% din PIB, ca efect cumulat al măsurilor adoptate în 2025 şi al celor care se vor aplica din 2026 (majorarea impozitelor pe dividende şi plafonarea indexării salariilor şi pensiilor din sectorul public).