Premierul Ilie Bolojan vrea: „Cine nu plătește amenzile, rămâne fără permis”. Polițistul brașovean Marian Godină este de acord

Last Updated on iulie 18, 2025 Premierul Ilie Bolojan vrea: „Cine nu plătește amenzile, rămâne fără permis”. Polițistul brașovean Marian Godină este de acord 1

Premierul Ilie Bolojan a venit cu detalii despre măsurile care vor fi luate în pachetul al doilea de măsuri fiscale.

Pentru început, administrațiile locale au fost luate în vizor, iar primăriile și consiliile județene vor fi nevoite să-și reducă numărul de angajați. Și numărul polițiștilor locali se va micșora. Se pregătesc reguli și pentru cei care nu își plătesc amenzile la timp, dar și pentru pasionații de jocuri noroc. Toate urmează să fie asumate de Guvern la finalul lunii în Parlament, scrie Stirile Pro Tv.

Vor fi schimbări și în ceea ce privește neplata taxelor locale. Taxele restante vor fi reținute direct din ajutoarele date de primărie. În plus…
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: „Cine nu plătește amenzile, rămâne fără permis.”

Polițistul Marian Godina: „Când eram polițist rutier, puteam observa că pe „șmecherașii” din trafic îi dureau foarte tare un singur lucru. Nu amenzile, că pe alea nu le plăteau și se mai și lăudau cu asta.
Durerea lor era să rămână fără permis.

Așadar, din punctul meu de vedere, decizia guvernului de a suspenda exercitarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile celor care nu achită amenzile și restituirea permisului doar după achitarea tuturor datoriilor mi se pare excelentă.

Ca idee, aș introduce și o taxă pentru depunerea contestației împotriva procesului-verbal de contravenție. Taxă care să fie restituită în cazul în care contestația este admisă, dar care să rămână la buget în cazul în care contestația se pierde. Nu de alta, dar cei mai mulți fac contestație deși știu clar că au greșit, dar știu că nu au nimic de pierdut să încerce. Ba mai mult, astfel își și prelungesc o grămadă dreptul de a conduce. O astfel de taxă ar descuraja depunerea contestațiilor de către cei care știu că au greșit, mai ales la depășirea vitezei unde există proba clară (și totuși majoritatea contestă în instanță), ar aduce bani la buget și ar mai elibera din volumul foarte mare de dosare ale instanțelor”

Ministrul Dezvoltării a adăugat că Executivul pregătește temeiul legal pentru depistarea construcțiilor ilegale cu ajutorul dronelor, scrie Antena 3.

„Autorizațiile de construire vor putea fi date doar cetățenilor fără datorii, propunem niște mecanisme moderne de verificare pentru imobilele construite astfel încât primăria să aibă temei legal să identifice cu drone aceste imobile, să nu mai meargă inspectorii pe teren, nu e o problemă legată de dreptul de proprietate.

E o metodă folosită și în alte state ale UE și aceste drone, astăzi, sunt capabile și să facă măsurători, pe baza lor se va deschide rol fiscal pentru cetățeanul care nu și-a declarat acestă construcție”, a spus Cseke Attila.

Măsura face parte dintr-o serie de măsuri menite să crească capacitatea financiară a UAT-urilor. Ministrul Dezvoltării a mai enumerat și:

datoriile unei persoane domiciliate pe raza unui UAT să fie reținute la sursă până la stingerea debitului
suspendarea permisului de conducere dacă amenzile nu sunt plătite în 90 de zile
cumpărătorul unei mașini va putea să o înscrie pe numele lui doar când are toate datoriile plătite
externalizarea încasării debitelor scadente prin firme de executare fiscală
eliminarea naturii datoriilor de la secretul fiscal

Previous Story

Ilie Bolojan i-a prins pe șoferii de la Guvern că fură benzină, cum fură șoferii de la RTABV motorină? Mașină de la Guvern, consum de 20 de litri la 100 de kilometri. Surse: Pe fondul presiunilor, după descoperirea furtului de motorină,  Șeful RATBV a demisionat