Last Updated on iulie 18, 2025
Premierul Ilie Bolojan a prezentat, vineri, un pachet amplu de reforme pentru administrația publică locală, menit să crească eficiența, să reducă birocrația și să responsabilizeze autoritățile în gestionarea resurselor. Pachetul, aflat încă în dezbatere publică, ar urma să fie finalizat până la sfârșitul lunii iulie, scrie stiripesurse.ro.
Ilie Bolojan, citat de G4Media: „Plafonarea numărului de angajați, stabilirea unui număr maxim pentru fiecare localitate la nivel național
Pentru primării indicatorul principal va fi numărul de locuitori
Pentru CJ, pot fi indicatori rafinați, nu doar numărul de locuitori, pot fi numărul de unități administrative, un spital județean în subordine, funcție de numărul de autorizații de construire eliberate
În felul acest vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor și un număr maxim pentru CJ
Astăzi avem situații în care avem primii cu un număr mic de angajai care funcționează foarte bine și alte primării cu număr mult mai mare de angajați unde nu se vede niciun plus de servicii, de calitate
Avem CJ care au 100 de angajați și altele mai mici cu peste 200 de angajați.
Modul în care va fi stabilit va face ca acolo unde personalul a fost supradimensionat să trebuiască să fie redus iar unde e redus măsura nu-i va afecta.
A doua măsură pe care o propunem e limitarea numărului de polițiști locali. Norma stabilită azi de 1 polițist local la 1.000 de locuitori va fi majorată. Cât? Va rămâne să stabilim
Avem orașe care au un polițist la 2000 de locuitori și altele care depășesc limita legală și nu reușesc să-i aducă în limita legală datorită proceselor, Buzău este un astfel de exemplu.
Prin măsuri care țin de evitarea suprapunerilor de competențe cu Poliția, prin organizarea de dispecerate comune, prin direcționarea exactă a echipajelor, se stabilesc clar responsabilitățile. Dacă camerele de luat vederi se duc într-un singur dispecerat, toate polițiile își fac datoria mult mai bine.
O altă măsură importantă e stabilirea unei grile de salarizare unică pentru localitățile care nu-și acoperă din venituri proprii nici măcar cheltuielile de personal. Azi fiecare consiliu local își stabilește grila de personal și nivelul de salarizare. În multe localități grila de salarizare e dusă la maxim, cu 25% din localitățile din România care nu-și acoperă din venituri cheltuielile cu salariile.
Stabilirea unei grile la nivel național, pe care nu o vor putea depăși, este o decizie corectă având în vedere că în fapt guvernul asigură finanțarea acestor localități cu sume importante.
Celelalte unități, cu venituri proprii care acoperă integral cheltuielile, își vor putea stabili grila și organigrama pentru a-și optimiza funcționarea.
Alocarea fondurilor guvernamentale funcție de eficiența activității. Mă gândesc la gradul de colectare a impozitelor. Această prevede a fost amânată în fiecare an, având atât componente obiective cât și grija de a nu deranja aleșii locali. Acest pachet va rezolva în așa fel încât să existe capacitatea de a fi eficient.
În condițiile în care nu se vor realiza indicatorii de eficiență, sumele de la nivel național vor fi repartizate direct proporțional.
Un funcționar public va putea avea norma împărțită între două – trei primării.
La o primărie mică, colaborarea între primării este foarte importantă. Un contabil poate rezolva problemele de contabilitate cu o jumătate de normă la primărie, o jumătate de normă la alta.
Mă gândesc la alte componente de colaborare între primării, inclusiv partajarea de servicii, unele primării au servicii proprii de curățenie.
Sunt situații în care nu mai avem biblioteci în rural și un bibliotecar poate lucra la două primării. Un bilbiotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă.
Reducerea cabinetelor aleșilor locali, inclusiv a demnitarilor de la nivel central. Pe legea actuală, fiecare ales local are un cabinet. Cred că putem reduce acest număr, la nivel de țară numărul acestora depășește 10.000.
Am încredere că aleșii locali înțeleg că putem funcționa mult mai bine, putem avea servicii mai bune cu mai puțin bani, dar folosind toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru acest lucru.
Am finalizat o analiză a modului în are gestionăm investițiile constatând că e nevoie să ne concentrăm pe finanțarea pentru proiectele europene, suntem în situația în care nu mai putem asigura toate finanțările.
Un program important este programul Saligny. Am decis să piorititizăm aceste investiții și să continuăm finanțarea proiectelor într-un stadiu avansat. Pentru restul nu vom mai asigura în lunile următoare finanțarea”