Brașovul, în pragul unui alt dezastru ignorat! Castanii de pe Lungă, cu rădăcinile asfaltate. Furtuna violentă din București a doborât 359 de copaci. Aveau rădăcinile compromise, sufocate de asfalt

Last Updated on iulie 19, 2025 Brașovul, în pragul unui alt dezastru ignorat! Castanii de pe Lungă, cu rădăcinile asfaltate. Furtuna violentă din București a doborât 359 de copaci. Aveau rădăcinile compromise, sufocate de asfalt 1

De mult timp atenționăm asupra pericolului de pe strada Lungă, Brașov, unde mulți castani sunt bolnavi, se vede cu ochiul liber. Primăria le-a asfaltat rădăcinile, copacii își iau apă doar printr-un mic spațiu. Joi, în București, o furtună violentă care a doborât nu mai puțin de 359 de copaci. Specialiștii atrag atenția că mulți dintre arbori aveau rădăcinile afectate de asfaltările excesive din jur, care le-au limitat dezvoltarea naturală. Așa se vor prăbuși și castanii din Brașov, cu rădăcinile asfaltate?

Practic, vântul puternic doar i-a culcat, ca într-un efect de domino. S-a întâmplat inclusiv la grădina zoologică. Din fericire, crengile rupte nu au rănit niciun animal, dar grădina va rămâne închisă câteva zile.

Situația readuce în discuție lipsa unui plan coerent la nivelul Capitalei legat de plantarea și îngrijirea copacilor.

După ce a măturat Capitala cu 90 de km pe oră, vântul a pus la pământ 359 de copaci. În cădere, unii dintre arbori au distrus peste 150 de mașini. Inclusiv în parcuri a fost prăpăd.

Valentina Neagu, corespondent PRO TV: „Cele mai afectate parcuri au fost Herăstrău și Cișmigiu. În cel din urmă, vântul a doborât inclusiv arbori seculari, cum este și acesta, vechi de peste o sută de ani. De altfel, furtuna a măturat tot ce a prins în cale. Pomii au căzut inclusiv peste locurile de joacă de aici și doar norocul a făcut ca nimeni să nu fie rănit.”

Cei mai mulți copaci aveau probleme ascunse la nivelul rădăcinii, spun specialiștii în arboricultură. Căderile nu au fost provocate de puterea vântului, ci de faptul că rădăcinile erau deja slăbite. Principala cauză sunt intervențiile greșite făcute în preajma lor.

Spațiile din jurul trunchiului sunt adesea betonate, acoperite cu tartan, pietriș decorativ sau chiar gazon artificial – materiale care sufocă rădăcinile. Nici udatul în exces nu ajută.

Andrea Răducu-Lefter, arborist atestat ISA: „Aceste căderi și aceste incidente se pot preveni, dacă noi am avea un registru verde în care să fie evaluați arborii de risc în funcție de gradul de risc. Gradul 1, 2, 3. Autoritățile ar ști exact cum și asupra căror arbori să intervină, pentru că arborii nu cad din senin. Au niște semne pe care le poți vedea dacă ești specialist.”

Experții cer de ani de zile un registru actualizat, dar fără succes.
Andreea Răducu-Lefter, arborist atestat ISA: „Primele semne apar la nivelul coroanei. Cum ați văzut și acesta, el avea vârfurile uscate. Ăsta era un indiciu că se întâmplă ceva cu el.”

Previous Story

Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea iubitului, Felix Baumgartner. Dan Negru: „Mihaela Rădulescu a fost o victimă!”

Next Story

(Video) Filmul nenorocirii. Era pe canapea și o bucată de geam i-a secționat abdomenul.O femeie ucisă în propria casă de acoperișul desprins din blocul vecin