Primăria vrea să descopere mai multe porţiuni ale canalului Timiş: pe str. Enupărului – de la str. Fabricii la str. Morii. Pe tronsonul care înconjoară Dealul Melcilor – de la str. Carpaţilor până la intersecţia cu str. Dimineţii
Primăria Braşov a anunţat că are în plan ca în anii următori să descopere mai multe porţiuni ale canalului Timiş, care, în prezent, sunt acoperite cu dale de beton. Primele lucrări în acest sens se vor face pe o porţiunie a străzii Enupărului, însă municipalitatea braşoveană analizează ca astfel de intervenţii să se facă pe str. Enupărului, de la str. Fabricii la str. Morii, precum şi pe tronsonul care înconjoară Dealul Melcilor, de la str. Carpaţilor până la intersecţia cu str. Dimineţii, scrie bzb.ro.
Primarul Braşovului, George Scripcaru, a precizat că descoperirea canalului Timiş pe strada Enupărului „este un prim pas într-un efort mai amplu de a reconecta cartierele cu natura, de a crea spaţii comunitare şi de a extinde infrastructura pietonală”.
Pentru primele lucrări, pe strada Enupărului, între str. Mihai Viteazul şi str. Fabricii, Primăria Braşov şi Asociaţia de Transport Braşov vor derula proiectul ,,Coridorul albastru-verde Timiş”, cu o finanţare nerambursabilă de 90.000 de euro, asigurată de EIT Climate KIC, prin apelul Sustainable Cities Mobility Challenge 2025.
Pe un sector, dalele de beton vor fi înlocuite cu grilaje metalice
Conform proiectului, în prima etapă vor fi îndepărtate plăcile de pe canalul Timiş pe tronsonul dintre străzile Mihai Viteazul şi str. Bisericii Române, iar cele două maluri vor fi amenajate ca zone pietonale.
Pe zona cuprinsă între Bisericii Române şi Nicopole, propunerea este ca, în cea mai mare parte, canalul să fie acoperit cu un grilaj care să permită circulaţia pe deasupra lui şi traversarea canalului.
Transformate în zone de promenadă
Ultima parte din acest proiect pilot o reprezintă amenajările de pe strada Enupărului, unde vor fi scoase şi restul plăcilor care acoperă canalul Timiş, până la intersecţia cu str. Fabricii, iar zona va fi transformată în promenadă.
În zonele în care se va interveni, pe lângă amenajarea cursului de apă la suprafaţă, va fi amplasat mobilier urban – băncuţe, măsuţe, jardiniere, pergole (ex. între Bisericii Române şi Hotel Casa Mureşan), arbori etc.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea, citat de Radio Romania Brasov: Împreună cu Asociația de Transport Brașov vom derula proiectul „Coridorul albastru-verde Timiș”. Este un proiect prin care municipalitatea își propune să transforme cursurile de apă subterane în zonă de relaxare pentru cetățenii municipiului Brașov.
Plăcile care acoperă canalul Timiș vor fi scoase, iar zona va fi reamenajată atât ca zonă pietonală, cât și ca zonă de relaxare. Vom monta bănci, mese, vor fi amplasate jardiniere, astfel încât brașovenii care circulă în zona respectivă sau care locuiesc acolo să se poată bucura atât de cursul apei, cât şi de o zonă verde nouă în oraş.