Brașov. 600 de copacii putreziți care pot ucide oricând. „Se dezintegrează, pur și simplu, e gata”

Last Updated on iulie 14, 2025 Brașov. 600 de copacii putreziți care pot ucide oricând. „Se dezintegrează, pur și simplu, e gata” 1

Un tânăr și-a pierdut viața în mod tragic, după ce un copac bătrân s-a prăbușit peste el pe Aleea de sub Tâmpa, Brașov. 600 de arbori ar fi periculoși în zonă, arbori pe care nicio instituție publică nu i-a văzut până la incidentul tragic. De ce a fost nevoie de o moarte pentru ca aceste lucruri să se miște?

Seceta, solul stâncos și ciupercile au distrus copacii de la rădăcină. Peste 600 au fost deja găsiți cu probleme.
Florin Nan, consilier Garda Forestieră Brașov: Vedeți, el se dezintegrează, pur și simplu, e gata.

Autoritățile locale din Brașov au început marcarea, toaletarea și tăierea copacilor care pot cădea în orice moment. Peste 600 de arbori au fost găsiți cu probleme, dintre care 251 se află pe domeniul public.

Florin Nan, consilier Garda Forestieră Brașov, pentru Digi 24: De acolo din arborele acela, îl vedeți, efectiv s-a desprins o ramură, o bucată. Bucata care s-a desprins din el este aceasta. Un alt exemplu de arbore periculos este acel plop. L-am analizat cu tomograful și a reieșit faptul că mai bine de 80% din trunchi este afectat de putregai, deși aparent este un arbore perfect sănătos.

Una dintre cauzele dezrădăcinării copacilor este legată de sol.

Chira Dănuț, cercetător: Adâncimea solului este mică, iar sistemul radicular al arborelui nu poate intra în profunzime, să asigure o stabilitate ideală… Nu sunt precipitații suficiente, mai ales pe soluri de genul acesta calcaroase, soluri scurte și cu pantomare, unde apa se scurge rapid și apar, din timp în timp, și ciuperci și produc dezechilibre.

Florin Nan, consilier Garda Forestieră Brașov: Până în momentul de față, comisia care a fost întrunită de domnul prefect a identificat 604 arbori periculoși. Din cei 604, 251 sunt pe domeniul public al municipiului Brașov, în acest parc, iar restul arborilor se află în fondul forestier.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: În toamnă, vom începe o campanie de plantare de noi arbori tineri, astfel încât să regenerăm zona. vor fi montate și panouri de avertisment. Nu suntem încă în situația de a restricționa circulația pietonală în acea zonă.

Deși pericolul e uriaș, sute de localnici și turiști trec zilnic pe sub copacii care stau să cadă.
Bărbat: Dacă ar fi vânt sau o furtună, da, trebuie să avem mare atenție.
Femeie: Chiar credeți că pot cădea?!

Femeie: Ne ferim, suntem și atenți… Ne gândim că poate nu se întâmplă.
Femeie: Sunt atentă la ei și, dacă aud că se prăbușesc, mă dau la o parte.

Pentru evitarea unor tragedii similare în viitor, autoritățile recomandă, conform brasov.net:
Monitorizarea continuă a stării arborilor din parcurile și spațiile verzi ale orașului;
Implicarea periodică a specialiștilor în silvicultură și protecția mediului în evaluările de risc;
Informarea publicului în legătură cu lucrările ce urmează a fi efectuate;
Plantarea de specii rezistente și adaptate condițiilor locale.

Previous Story

(Foto) Scene dramatice pe DN 7B: Două persoane au murit, două fetițe au ajuns la spital

Next Story

Cățeluși abandonați în Brașov, salvați de un polițist! „Colegul nostru Iulian i-a adoptat imediat și acum, ținându-i în brațe, ne-a spus că «Sara și Bety sunt exact acei membri ai familiei care lipseau”