Așa arată ușa unei case de vacanță „vizitată” de un urs. „Într-o pensiune, a deschis un frigider, de unde a mâncat toate proviziile și, la desert, niște dulceață”

Last Updated on iulie 3, 2025 Așa arată ușa unei case de vacanță "vizitată" de un urs. „Într-o pensiune, a deschis un frigider, de unde a mâncat toate proviziile și, la desert, niște dulceață” 1

Zonele turistice din Poiana Brașov și din țară sunt tot mai des vizitate de urși, spre disperarea hotelierilor și a turiștilor.

Lepșa, una dintre cele mai căutate destinații turistice montane din județul Vrancea, a fost din nou scena unei vizite nedorite din partea unui urs flămând.

Un incident neobișnuit, dar din ce în ce mai frecvent în această zonă, a fost semnalat miercuri, 2 iulie 2025, pe pagina de Facebook a postului local Pro Lider FM. Postarea, însoțită de o fotografie sugestivă, prezintă imaginea unei uși metalice grav avariate, aproape sfâșiată, de forța impresionantă a animalului.

„Așa arată ușa unei case de vacanță din Lepșa, județul Vrancea, <<vizitată>> de un urs”, se menționează în postarea activată pe contul de facebook Pro Lider FM.

Potrivit sursei, ursul, înfometat și neînfricat, a dat iama în mai multe gospodării și pensiuni din zonă. Într-un caz, animalul a deschis cu îndemânare ușa unui frigider dintr-o pensiune și a devorat toate proviziile, încheind cu un desert dulce: borcane de dulceață. În altă locație, tentativa de „ospăț” a fost întreruptă de zgomotul pocnitorilor folosite de localnici pentru a-l alunga, scrie ziaruldevrancea.ro.

Pro Lider FM: „😮 Așa arată ușa unei case de vacanță din Lepșa, județul Vrancea, „vizitată” de un urs.
În căutare de hrană, ursul a dat iama în mai multe case, de unde a mâncat tot ce i-a venit la gură.

Într-o pensiune, a deschis un frigider, de unde a mâncat toate proviziile și, la desert, niște dulceață. În altă pensiune nu a apucat să se ospăteze fiind gonit cu pocnitori.

În timp ce autoritățile îl căutau, Moș Martin a intrat într-o altă casă de vacanță, unde s-a delectat cu niște tochitură, până să fie auzit de proprietar și gonit.

Ursul mâncăcios are circa 3 ani și vreo 400 kilograme. După acest ospăț cu tochitură și dulceață, sigur a mai pus câteva kilograme 😁”

Turismul din Brașov, sub amenințarea Ursului: Rutină Ro-Alert și temeri în rândul turiștilor
Numărul tot mai mare de urși care vizitează zonele locuite și turistice din județul Brașov pune în pericol viitorul turismului, mai ales în plin sezon estival. Deși autoritățile au încercat să găsească soluții, problemele legate de fauna sălbatică continuă să afecteze viața localnicilor, să sperie turiștii și să genereze pagube materiale în comunitate, relatează observatornews.ro, conform  brasov.net.

Râșnov: Frică și trasee evitate
În Râșnov, situația este din ce în ce mai tensionată, după ce numai în ultimele trei săptămâni au fost prinși și relocați trei urși. Cu toate acestea, animalele continuă să revină, iar oamenii și-au adaptat stilul de viață pentru a evita confruntările. „Nu mai putem ieși din casă. Vin seara și umblă peste tot, inclusiv în curți,” se plânge un localnic.

Administratorii de pensiuni și hoteluri sunt îngrijorați de impactul asupra afacerilor. „Oaspeții nu mai pot să iasă la plimbare seara. Ei vin să se bucure de natură, dar nu pot dacă există riscul constant de a întâlni urși peste tot. Le recomandăm să nu iasă din curte, fiindcă ne e teamă să nu se întâmple ceva grav. Nu e doar la noi, ci pe tot ecartamentul,” spune administratorul Ciprian Duicu.

Situația în Poiana Brașov: relocările nu rezolvă problema
Nici în Poiana Brașov situația nu este mai bună. Chiar dacă autoritățile au relocat recent o ursoaică cu doi pui în sanctuarul de la Zărnești, alte exemplare apar constant în zonă. Președintele Asociației de Turism Poiana Brașov, Roxana Cojocea, este îngrijorată de persistența problemei: „Impactul asupra turismului este unul negativ. Numărul mare de urși, încontinuu prezenți în zonă, nu cred că ajută la venirea unor turiști mai departe. E o problemă la nivelul întregii țări, nu doar a stațiunii, și nu este una pe care am reușit să o rezolvăm.”

Previous Story

Un copil de 2 ani și 7 luni a murit călcat de o mașină cu remorcă, la doar 100 de metri de casă

Next Story

Începe marea redistribuire a parcărilor din Brașov. Ce acte ai nevoie și unde au loc primele licitații