Last Updated on iulie 11, 2025
Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că reforma pensiilor speciale va include, printre altele, creșterea treptată a vârstei de pensionare la 65 de ani. Măsura vizează echilibrarea sistemului și reducerea inechităților.
„Reforma pensiilor speciale, pe care va trebui să o reluăm din cauza unei decizii nefaste a Curţii Constituţionale, va presupune mai multe lucruri. Câteva dintre ele vi le pot spune, pentru că sunt deja clare. Restul se vor clarifica într-un grup de lucru între Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei, care nu va avea un termen de lucru foarte îndelungat, de săptămâni.
Aici vom avea, de exemplu, o creştere a vârstei de pensionare. Asta este o certitudine. (…) Vom face un proiect de lege, care va trece prin Parlament. Vrem să ducem vârsta până la 65 de ani. Este, o dată, o egalizare şi, pe de altă parte, ceea ce în trecut a reprezentat o ţintă graduală, adică vârsta de pensionare creştea treptat. Magistraţii ştiu foarte bine la ce mă refer, că au contestat, din păcate, proiectul acesta şi cred că a fost o idee greşită„, a precizat ministrul Muncii, la Antena 3, conform Digi 24.
Acesta a subliniat că magistraţii vor putea ieşi la pensie anticipat înainte de vârstă, conform draftului actual al legii. „Dacă draftul acesta rămâne şi în formă finală, la fel cum se întâmplă şi la pensiile celelalte, poţi ieşi anticipat la pensie înainte de vârstă, cu penalizare. Primeşti o pensie mai mică, cu un indice de corecţie care dispare în fiecare an pe măsură ce te apropii de pragul pe care îl stabileşte legea”, a explicat şeful de la Muncă.
România nu a tăiat pensiile speciale și a pierdut 231.000.000€. Fiecare „special” ia 21000 lei bonus
România nu a tăiat pensiile speciale și a pierdut 231.000.000 € din PNRR. Fiecare pensionar special primește un bonus de la statul român de 21.000 de lei pentru care nu a cotizat niciun leu, scrie newsweek.ro.