(Video) Țara în care mâncarea e mai ieftină ca în România, iar salariul minim depășește 2.200 de euro

Last Updated on mai 2, 2025 (Video) Țara în care mâncarea e mai ieftină ca în România, iar salariul minim depășește 2.200 de euro 1

România este campioana inflației și a creșterii prețurilor în Uniunea Europeană, în timp ce salariile sunt printre cele mai mici. Vloggerul Cosmin Avram a descoperit țara în care salariul minim este peste 2.000 de euro, iar prețurile sunt mai mici ca la noi.

În timp ce românii de rând se chinuie să facă față scumpirilor și își numără banii să le ajungă cumva până la următorul salariu, există țări în care oamenii au salarii uriașe, iar prețurile sunt mai mici decât în România. Un astfel de caz adus în atenția românilor de vloggerul Cosmin Avram este Australia.

Într-o primă fază a luat pulsul unei piețe agroalimentare din Mebourne, chiar în centrul metroplei, constatând că prețurile sunt în medie cam la fel ca cele din România. Ulterior, el s-a întâlnit cu Mihai, un român stabilit de mai mulți ani la Antipozi, iar împreună au mers într-o piață de cartier. Aici, prețurile s-au dovedit a fi în medie mai mici ca în România, scrie Adevarul.

„Este o țară scumpă, e adevărat. Numai că există oportunități, ca de exemplu aici, unde dacă într-un magazin, ca să dau un exemplu, ca și Aldi sau Carrefour sau Kaufland din România, prețul la kilogramul de roșii bune este 8 dolari acum, aici poți să-l ai cum este acolo cu 2,99, cu 3 dolari kilogramul”, e un exemplu dat de Mihai.

(Video) Țara în care mâncarea e mai ieftină ca în România, iar salariul minim depășește 2.200 de euro 2

(Video) Țara în care mâncarea e mai ieftină ca în România, iar salariul minim depășește 2.200 de euro 3

„Prețul la ceapă 1,49 – kilogramul, undeva la 70 cenți legătura. Uite, de exemplu, ardeiul gras, la Falls, cum este un supermarket mare de renume, este vreo 7,90 kg acum. Aici e 3 dolari australieni, aceiași ardei gras, aceiași calitate? Și spre sfârșitul programului, ceea ce este foarte interesant, spre sfârșitul programului pieții, dacă stai și ai timp să stai, poți să le cumperi mult mai ieftin pentru că oamenii vor să scape de marfă. Cinci dolari, ananasul. Uite, vezi ăsta și-a pus trei dolari australieni kg de roșii”, a adăugat el.

Află cum trăiesc românii care au plecat acolo

În ce privește România, prețurile de acasă i se par mai mari. Asta deși a fost ultima dată în țară în 2022, iar de atunci prețurile produselor alimentare în România au crescut vertiginos.

„Nu știu, comparativ cu România, că am plecat în 2018 prin octombrie, am fost iar în vizită în 2022, dar sincer mi se pare că aici mâncarea e mai ieftină decât în România”, a mai spus Mihai.

Cosmin Avram confirmă. După ce a fost în magazine scumpe, Cosmin a descoperit cu surprindere că există variante mult mai ieftine, cum sunt aceste piețe unde prețurile sunt mai mici ca în România.

„Pot să spun și eu asta, să confirm de fapt acest lucru. Avem o săptămână de Australia, iar dacă la început prețurile mi se păreau mari, am avut parte de un șoc, pentru că v-am zis, am dat pe 6 dolari pe sticla cu apă, acum lucrurile s-au schimbat, s-au schimbat radical”, a spus Cosmin.

Banca Mondială prevede că prețurile mărfurilor vor scădea la nivelurile de dinainte de pandemie
Cel mai recent raport al instituției financiare, Commodity Markets Outlook, arată că, ajustate la inflație, prețurile mărfurilor vor reveni în următorii doi ani la media din perioada 2015–2019, marcând astfel sfârșitul unui boom alimentat de redresarea economică post-COVID și de invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, scrie cursdeguvernare.ro.

​Declinul prețurilor la mărfuri ar putea atenua riscurile inflaționiste pe termen scurt generate de noile tarife vamale impuse de SUA și de creșterea barierelor comerciale la nivel global. Cu toate acestea, scăderea prețurilor ar putea avea consecințe negative pentru economiile în curs de dezvoltare care se bazează pe exporturile de mărfuri.​

„Prețurile mai ridicate ale mărfurilor au fost benefice pentru multe economii în curs de dezvoltare, dintre care două treimi sunt exportatoare de mărfuri”, a declarat economistul-șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill. „Dar acum asistăm la cea mai mare volatilitate a prețurilor din ultimele peste 50 de ani. Combinația dintre volatilitatea ridicată a prețurilor și nivelurile scăzute ale acestora reprezintă o problemă.”​

Previous Story

A ținut ușa deschisă cu 1 milion de euro sub ochi. Povestea „pietrei” valoroase, pe care o bătrână din România o folosea ca opritor de ușă. Acum se află la muzeu

Next Story

De ce toate prosoapele bune au o linie la capăt? Nu e doar estetică