(Video) Sute de muncitori au lucrat de 1 Mai la autostrada Sibiu – Pitești. La autostrada Brașov-București se desenează și colorează de 20 de ani

Last Updated on mai 2, 2025 (Video) Sute de muncitori au lucrat de 1 Mai la autostrada Sibiu – Pitești. La autostrada Brașov-București se desenează și colorează de 20 de ani 1

De 1 mai, în jur de 500 de muncitori au lucrat la autostrada care va lega Sibiul de Pitești. DRDP Craiova anunță lucrări importante pe Valea Oltului în perioada următoare.

Sute de muncitori au fost prezenți joi pe lotul 3 Cornetu – Tigveni, al autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, potrivit DRDP Craiova. „Astăzi, 1 mai, aproximativ 500 de persoane şi 125 de utilaje sunt angrenate în cadrul lucrărilor de pe Secțiunea 3, Cornetu-Tigveni, Autostrada Sibiu- Pitești”, potrivit DRDP Craiova, scrie Ora de Sibiu.

Lucrările la ecoductul care traversează DN7, râul Olt, dar și calea ferată vor începe în perioada următoare, notează DRDP Craiova.

(Video) Sute de muncitori au lucrat de 1 Mai la autostrada Sibiu – Pitești. La autostrada Brașov-București se desenează și colorează de 20 de ani 2 (Video) Sute de muncitori au lucrat de 1 Mai la autostrada Sibiu – Pitești. La autostrada Brașov-București se desenează și colorează de 20 de ani 3

Cel mai mare ecoduct de pe autostradă va avea o lungime de 300 metri și o lățime de 100 metri. Acesta va fi acoperit cu pământ și se va planta vegetație, inclusiv copaci, pentru a reproduce cât mai aproape mediul natural al animalelor.

Autostrada București–Brașov, după 20 de ani de promisiuni, se întoarce la studiul de fezabilitate. Când ar putea fi gata
Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Bucureşti-Braşov va fi finalizat anul viitor, însă lucrările la noua infrastructură rutieră ar putea dura până la sfârșitul deceniului.

Potrivit Agerpres, anunțul a fost făcut de Ionel Scrioşteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), scrie Digi 24.

Anul viitor, cu siguranţă, vom finaliza studiul de fezabilitate. Este o autostradă care a avut un parcurs extrem de sinuos în ultimii 20 de ani. Anul viitor se finalizează studiul de fezabilitate. Avem un contract care presupune şi proiectare, adică proiect tehnic.

După ce se finalizează studiul de fezabilitate vom avea o decizie vis-a-vis de strategia de contractare, dacă vom merge mai departe şi cu proiectarea sau vom demara procedura de achiziţie, proiectare şi execuţie, pentru că aici, având experienţa din ultimii cinci ani, am avut şi beneficii atunci când am scos la licitaţie doar execuţie.

Vedeţi autostrada Moldovei – A7 sau beneficii când am scos la licitaţie proiectare şi execuţie şi aici e un foarte bun exemplu Autostrada Sibiu Piteşti, pentru că ne permite o flexibilitate mult mai mare în abordarea unor soluţii tehnice la momentul proiectării”, a declarat Ionel Scrioşteanu, la a XI-a ediţie a conferinţei „România – Strategia dezvoltării”, eveniment organizat de ziarul Bursa, notează Agerpres.

Previous Story

(Video) S-a deschis cea mai mare și spectaculoasă piscină suspendată din România. Locul superb din Ardeal care se aseamănă cu Bali