Pe străzile din Brașov apare un nou tip de semafor. Este un dispozitiv inteligent, care „vede” viteza cu care circulă șoferii și schimbă culoarea în roșu, dacă aceștia depășesc limita legală.
Sistemul este testat în aceste zile la Brașov. Autoritățile vor să vadă dacă poate deveni o soluție eficientă pentru reducerea vitezei în zonele cu risc ridicat. Semaforul anti-viteză este testat zilele acestea pe o stradă din Brașov, în apropierea unei școli.
Spre deosebire de cele obișnuite, acesta este dotat cu un sistem radar care determină viteza mașinilor și comută imediat pe culoarea roșie dacă șoferii depășesc limita legală. Radarul începe să măsoare viteza vehiculelor de la o distanță de 150 de metri față de semafor.
George Zaharia, responsabil sisteme inteligente de trafic: „Detecția este de la 150 de metri, ceea ce determină ca, chiar și în condiții de deplasare cu mult peste viteza legală, șoferul totuși să oprească în condiții optime.”
Pe strada unde este testat, limita este de 50 km/h, iar ca șofer, dacă circuli cu viteză mai mare, semaforul inteligent te detectează și apare culoarea roșie la semafor. Astfel, trebuie să oprești, chiar dacă de pe celălalt sens mașinile au voie să treacă, pentru că circulă în limita legală.
Semaforul nu a fost creat pentru a opri șoferii, ci pentru a le modera viteza. Sistemul ar trebui să aibă același efect pe care îl au limitatoarele de viteză montate acum pe asfalt.
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, pentru Stirile Pro Tv: „Mi se pare cea mai bună soluție, pentru că este și educativă, în sensul că ai siguranța că viteza va fi mică în zona respectivă și, doi, șoferii învață că în aceste zone, în localitate, pe lângă trecerea de pietoni, trebuie să respecti viteza cu strictețe, pentru că, dacă depășești cu 1, 2, 3 km pe oră, nu zic mai mult, este inutil, pentru că te va opri.”
Spania, Italia și Austria sunt printre primele țări care au introdus aceste semafoare, dar ele sunt testate și în Canada. Acolo unde sunt folosite, autoritățile spun că au reușit să determine marea majoritate a șoferilor să respecte limita de viteză. La noi, deocamdată, sunt în faza de testare și trebuie să primească mai multe avize pentru a putea fi implementate.
Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, a subliniat că inițiativa are ca obiectiv reducerea vitezei de circulație și protejarea pietonilor, atât a celor care traversează, cât și a celor care se deplasează pe marginea drumului, obișnuind șoferii să respecte regimul legal de viteză., scrie Monitorul Expres.