Jozsef Varadi, CEO-ul Wizz Air, respinge acuzațiile privind taxele ascunse și apără politica de preţuri a companiei ca fiind transparentă și flexibilă.
Într-un interviu exclusiv pentru Observator, el explică faptul că pasagerii plătesc strict pentru serviciile alese, iar costul final al biletului reflectă opțiunile personale.
„Ceea ce facem noi, de fapt, este să descompunem prețul biletului, astfel încât fiecare pasager să poată alege exact ce servicii dorește. Dacă vrei doar un loc în avion, plătești foarte puțin – practic, poți zbura la un preț minim. Dar dacă vrei să călătorești cu foarte mult bagaj, ca un brad de Crăciun și să iei cu tine toată casa, atunci, evident, vei plăti suplimentar, pentru că adaugi greutate avionului și costuri suplimentare„, afirmă Varadi.
Wizz Air a lansat în România abonamentul All You Can Fly, care oferă zboruri nelimitate timp de un an, cu anumite restricții. Peste 3.000 de români au optat deja pentru acest produs, destinat celor care călătoresc frecvent și se pot adapta rapid. Varadi precizează că acest abonament nu se potrivește tuturor. Este conceput pentru pasagerii care acceptă o flexibilitate mare în privința datelor de zbor și a destinațiilor.
CEO-ul Wizz Air a criticat deschis într-un interviu ajutoarele de stat acordate companiei TAROM. Compania aeriană românească a reacţionat la declaraţiile şefului companiei maghiare şi menţionează că Wizz Air nu plătește taxe și impozite în România din 2012.
Jozsef Varadi, CEO-ul Wizz Air, a criticat deschis ajutoarele de stat acordate companiei TAROM și a pus sub semnul întrebării eficiența cheltuirii fondurilor publice în aviația românească, într-un interviu pentru Observator.
„Îmi pare rău pentru contribuabilii români care trebuie să plătească pentru TAROM. Din punctul meu de vedere, este o risipă de bani și de timp. Desigur, nu ne afectează direct, dar este deranjant faptul că această companie aeriană continuă să fie subvenționată, ceea ce distorsionează concurența corectă pe piață”, a spus CEO-ul companiei maghiare.
Váradi a mai spus că Wizz Air este pregătită să preia rutele lăsate libere de TAROM, dacă activitatea companiei de stat se va restrânge sau va dispărea. Wizz Air deține în prezent peste 50% din piața aviației comerciale din România și operează zboruri de pe 13 aeroporturi către 24 de țări. Compania își propune să ajungă la 50 de aeronave staționate local în următorii doi-trei ani.
Reacţia TAROM
După această declaraţia, TAROM a venit cu o reacţie în care spune că Wizz Air nu plăteşte taxe şi impozite în România din 2012, iar existenţa unei companii naţionale de transport aerian reprezintă un act de securitate naţională.
” (…) TAROM face parte dintre companiile naționale de transport aerian care sunt un instrument strategic ale oricărui stat responsabil. A afirma că „România nu are nevoie de o companie națională” echivalează cu negarea dreptului unui stat de a-și asigura suveranitatea în domeniul transportului, conectivitatea regiunilor subdezvoltate și capacitatea de intervenție în situații de criză (ex. repatrieri, transporturi medicale, diplomație oficială).
Tonul și discursul reprezentantului Wizz Air care punctează grija față de contribuabilului român, trebuie așezat și în contextul în care compania amintită nu plătește taxe și impozite în România din 2012.
TAROM este o companie aflată în proces de restructurare complexă și transparentă, desfășurată în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. Sprijinul primit de la statul român, aprobat de Comisia Europeană, este o măsură proporțională și temporară pentru restructurarea companiei. (…) Diferențele nu se opresc aici”, se arată în comunicatul companiei TAROM publicat de observatornews.ro.