Un român a stârnit revolta multor tineri pe rețelele sociale după ce le-a cerut, într-un clip devenit viral, să nu se mai rezume la a munci opt ore pe zi, pentru un salariu minim, și să își caute al doilea loc de muncă.
„O să deranjez, cu siguranță, multă lume cu acest răspuns. Dar vreau să te întreb un singur lucru: primești bonuri de masă? Că și alea sunt vreo 40 de lei pe zi. Iar dacă nu primești, cu siguranță nu ești angajat în locul potrivit.
Și mai am o întrebare pentru tine și cei care sunt pe salariul minim pe economie: te oprește cineva să-ți dezvolți abilitățile și să câștigi mai mult? Te oprește cineva dacă nu știi să faci un lucru să îl înveți? Nu știi, n-ai nicio experiență, în niciun domeniu. Dar te oprește cineva să-ți iei o a doua tură?
Ne uităm cu toții la filmele americane, când vorbesc despre a doua slujbă. Nu te limita la opt ore pe zi. Nu te limita la cinci zile pe săptămână”, a transmis patronul, conform Adevarul.
El l-a sfătuit pe tânărul care se plângea de salariul mic și de prețurile mari să muncească mai mult.
„Muncește și o să ai. Îți garantez eu că oamenii care au acum, au datorită unor ani întregi de muncă. Hai să ne uităm pe stradă și să vedem dacă mașinile reflectă salariile astea de 2.400 de lei. Sunteți câțiva, mă. Sunteți câțiva care nu știți să faceți nimic și vă plângeți că luați 2.400 de lei pe lună — și nici nu puneți bonurile în calcul”, a adăugat autorul clipului.
„Ne-am săturat de salarii mici şi să fim trataţi prost”. Războiul Generaţiei Z cu patronii
„Dacă nu simt că am un cuvânt de spus, nu stau”. Este ultima propoziţie pe care o spun cei din Generaţia Z înainte să-şi dea demisia „de la patron”. Adică dintr-un loc de muncă unde şeful le impune lucruri şi nu le respectă creativitatea.
„Atunci când un tânăr vrea să se angajeze este luat în derâdere. Aş alege să lucrez pentru mine”, spune Irina pentru Observator.
„Ne-am săturat de salarii mici şi să fim trataţi prost. Consideră că lor li se cuvine absolut tot, că angajatul nu are drepturi şi că ar trebui să muncească şi peste program fără să fie plătit”, spune Alexandra.
De cealaltă parte, antreprenorii sunt la fel de nemulţumiţi de tinerii născuţi la începutul anilor 2000 pe care ajung să-i angajeze. Le e greu să se adapteze la o generaţie crescută cu acces uşor la tehnologie şi consideră că influenţa social media şi-a pus amprenta în gândirea tinerilor.
„Vin, stau o zi de muncă pur şi simplu, a doua zi nu mai răspund la telefon. Nu vor să fie legaţi de un loc de muncă. Patron înseamnă, de fapt, program şi o responsabilitate. Fug de responsabilităţi, aici este problema”, explică Chiru Steluţa, patron.
De fapt, potrivit datelor unei companii de consultanţă fiscală, tinerii fug de atitudinea unui patron, nu neapărat de sarcinile pe care le primesc de la el. 6 din 10 tineri îşi aleg locul de muncă şi în funcţie de valorile companiei, nu doar de salariu. Pentru ei, diferenţa dintre un patron şi un lider chiar contează. Iar 40% renunţă la job încă din primele 6 luni pentru că nu fac parte din echipă.