În dezbaterea electorală desfășurată joi seara, 8 mai 2025, de Euronews România, Nicușor Dan și George Simion au făcut precizări despre viitorul Guvern și ce premier își doresc pentru țara noastră. George Simion a avut iar un moment de rătăcire, nu i-a mai spus numele lui Călin Georgescu, a zis că va propune un român care vrea pace (sunt români care nu doresc pace?!). Mai mult, a spus că vrea un guvern de uniune națională, adică cu partidele sistem pe care le critică în fiecare zi. Cu o zi înainte, George Simion spuea că va face alegeri parlamentare anticipate, la dezbatere a uitat de asta.
George Simion, citat de RTV: „Când nu este o majoritate parlamentară, președintele face o nominalizare care să obțină o majoritate. Vreau un guvern de uniune națională. Sunt mulți oameni care vor să sperie românii, să obțină voturi prin teamă. Trebuie să încetăm această politică din perioada Covid de a conduce prin teamă. Trebuie să ne întoarcem la pace.
Voi nominaliza un român care dorește pacea. Nu voi face o nominalizare, ci un guvern de largă majoritate care să scoată România din crizele suprapuse”.
Nicușor Dan: „Președintele va nominaliza prim-ministrul. Am trecut o etapă, Ciolacu nu mai este la Palatul Victoria. Vreau un guvern cu cele patru partide pro-occidentale. Vreau o persoană care a dovedit că știe să facă reforme, care a dovedit că are viziune de dezvoltare. Îmi doresc foarte mult pe domnul Bolojan, dar nu vreau să promit ceva ce nu este exclusiv în decizia mea. Imediat după preluarea mandatului vor chema la discuții cele patru partide și minoritățile naționale.”
Cum ar arăta Guvernul AUR-POT dacă Simion câștigă prezidențialele. Georgescu sau Gavrilă, premier. Lista miniștrilor
În ipoteza în care șeful AUR, George Simion, ar câștiga turul II al alegerilor prezidențiale, am putea avea un guvern AUR-POT, după zeci de ani în care executivul de la Palatul Victoria a fost compus din membri PSD și PNL.
În funcție de rezultatul scrutinului din 18 mai, există mai multe scenarii pentru formarea unei noi Coaliții care să dea un Guvern, sau chiar varianta alegerilor anticipate, deși trebuie spus din capul locului că un astfel de scenariu este unul complicat și care ar duce România într-o criză politică ce va împinge țara de pe marginea prăpasitei.
Ambii candidați la prezidențiale, atât Nicușor Dan, cât și George Simion, au vorbit în ultima perioadă despre intențiile pe care le au dacă vor câștiga alegerile. Un guvern pro-european cu premier Ilie Bolojan, sau un guvern naționalist, cu premier Călin Georgescu sunt doar două dintre variantele puse pe masă.
Printre diversele scenarii vehiculate după o posibilă victorie a lui George Simion, se numără și un guvern AUR-POT, cu Călin Georgescu sau Anamaria Gavrilă premier.
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, l-a anunțat marți seara pe Călin Georgescu drept posibil premier al unui guvern care s-ar putea forma dacă va ajunge președinte. „Îl voi nominaliza”, a spus Simion, care însă nu a exclus ca Georgescu să fie un premier de sacrificiu care să ducă țara spre alegeri anticipate.
„Constituția spune așa – președintele poate nominaliza o persoană și încă una, are la dispoziție 60 de zile, după care poate dizolva Parlamentul. Există mai multe variante în lucru, eu mă aștept ca actuala componență a Parlamentului, având în vedere un vot covârșitor care a fost, fără precedent aproape, o diferență atât de mare între primul loc și al doilea loc în scurta istorie a alegerilor, că nu i-aș mai zice democrație, dacă românii ne dau girul, aș alege să merg și cu Călin Georgescu la alegeri anticipate, dar e mică șansa pentru că mă aștept să găsesc 50% plus unu din parlament”, a declarat Simion, conform Antena 3.
Cum ar arăta Guvernul AUR-POT
Formula de guvernare propusă de partidul AUR (cu sprijin PSD în Parlament) arată astfel:
Călin Georgescu – premier
sau
Anamaria Gavrilă – premier
Mohammad Murad – vicepremier cu atribuții în turism și antreprenoriat
Ramona Bruynseels – viceprim-ministru cu atribuții în protecție socială, demografie și întoarcerea românilor din Diaspora
Tudor Ciuhodaru – ministrul Sănătății Națiunii
Valer Kovacs – ministrul Administrației și Internelor
Radu Baltasiu – ministrul Educației și Culturii
Petrișor Peiu – ministrul Economiei Naționale
Dorina Barcari – ministrul Forței de Muncă și Pensiilor
Georgiana Teodorescu – ministrul Afacerilor Externe
Gheorghe Piperea – ministrul Justiției
Avram Fițiu – ministrul Agriculturii, Apelor, Pădurilor și Mediului
Ciprian Nicolae – ministrul Finanțelor
Adrian Axinia – ministrul Investițiilor, Construcțiilor și Transporturilor
Mircia Chelaru – ministrul Apărării