Funcția de președinte al României este cea mai înaltă funcție din stat și este plătită pe măsură, cu un coeficient special raportat la salariul minim pe economie, conform legii.
Președintele României ar trebui să aibă cel mai mare venit lunar din administrația publică, cu un coeficient de 12, ceea ce înseamnă 12 salarii minime brute pe economie, scrie Adevarul.
Concret, salariul președintelui este de 12 ori salariul minim brut pe economie, adică 4.050×12 = 48.600 lei brut lunar, adică 583.200 lei brut anual.
Din această sumă se scade însă impozitul pe venit și contribuțiile CAS și CASS, care însumează 45%, rezultând aproximativ 26.730 de lei net, echivalentul a 5.346 euro lunar.
Salariul brut al președintelui României este cu 8.100 lei (1.620 de euro) lunar mai mare decât cel al primarului general al Capitalei, cotat cu un coeficient 10, respectiv de zece ori salariul minim brut pe economie, adică 40.500 lei brut/lună, respectiv 486.000 lei anual.
Din această sumă se scade impozitul de 10% și contribuțiile la sănătate și pensii rezultând un salariu net de 22.275 lei lunar, adică 4.455 euro pe lună.
Concret, salariul net al președintelui României este cu 4.455 lei mai mare decât cel încasat de primarul general al Capitalei, adică cu 891 de euro.
(toate calculele au fost făcute la un curs de 5 lei/euro)
Sfatul lui Traian Băsescu pentru Nicușor Dan: „Vreau să cred că preşedintele nu va permite”
Traian Băsescu numește coaliția PSD – PNL – UDMR aflată încă la guvernare „o instituție bizară” și arată că, potrivit Constituției, guvernul nu este coordonat de o coaliție, ci este „o instituţie independentă de partide”. El își exprimă speranța că președintele ales Nicușor Dan „nu va permite funcţionarea unor fantome instituţionale care să substituie Guvernul României”.
„O instituţie bizară, «COALIŢIA». Această «COALIŢIE», populată de tot soiul de listaci cu funcţii în partide, a luat decizii catastrofale pe care guvernele Ciucă şi Ciolacu le-au executat cu deplină iresponsabilitate.
Oricât ai căuta în Constituţia României nu vei găsi o instituţie a Statului Român care să se numească «COALIŢIE» şi care să fie cea care coordoneză deciziile Guvernului României.
În schimb, de la art. 102 la art 115 Constituţia vorbeşte despre Guvernul României şi atribuţiunile sale.
Vreau să cred că preşedintele nu va permite funcţionarea unor fantome instituţionale care să substituie Guvernul României.
Partidele trebuie să înţeleagă că guvernul odată votat de Parlament devine o instituţie independentă de partide cu miniştri care se subordonează premierului şi nu partidelor şi care lucrează în interes national şi nu în interes de partid.
«COALIŢIA» a fost o fantomă a răului politic suprem”, a scris Traian Băsescu luni, într-un mesaj pe Facebook, conform Digi 24.