Tihoc Andrei, elev în clasa a XI-a D, la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” Brașov, a obținut în cadrul USAAAO (Olimpiada de Astronomie și Astrofizică a SUA) medalie de aur, clasându-se pe locul 3.
Competiția este una cu participare internațională, în format digital, însă doar elevii de cetățenie americană pot fi selectați pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică ( IOAA ), scrie bzb.ro.
USAAAO are două runde de selecție, prima rundă a avut loc în data de 8 februarie 2025, iar cea finală în data de 12 aprilie 2025.
În runda finală (NAC – National Astronomy Competiton), Andrei a avut de susținut un examen de 2.5 ore, cu răspuns liber, bazat pe programa IOAA, care presupune competențe avansate de matematică, fizică, astronomie și astrofizică.
Elevul a fost coordonat de doamnele profesoare Stoica Carmen, disciplina Matematică, și Deliu Gabriela, disciplina Fizică.
Pe lângă această competiție, Andrei este calificat la Olimpiada Națională de Inteligență Artificială, precum și la Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică.
Elev şagunist, premiat la prima ediţie a Olimpiadei Naționale de Inteligență Artificială
David Tache, elev în clasa a X-a B la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, a obținut Premiul al II-lea la prima ediție a Olimpiadei Naționale de Inteligență Artificială, desfășurată între 16 și 19 martie la București.
Într-un concurs provocator și fără repere anterioare, David a reușit să se claseze al doilea la nivelul clasei a X-a și al patrulea pe țară, calificându-se și la barajul pentru selecția lotului internațional.
„Deși are o denumire „trendy” si chiar ușor înfricoșătoare, problemele propuse la această olimpiadă vin cu o cerință simplă: generalizarea si categorizarea unui set date. Rezolvarea acestei sarcini presupune abilitatea de analiză a datelor si oarecare skilluri de algoritmică, dar mai ales creativitate si gândire flexibilă, scrie brasov.net.
Fiind prima ediție, am pornit fără multe repere sau așteptări. Deși clasamentul este separat pentru fiecare clasă, există un singur subiect pentru tot nivelul liceal.
Nu m-aș fi gândit niciodată că voi câștiga vreun premiu, insa am fost clasat pe locul 2 la clasa a X-a și locul pe 4 la nivel de liceu, cât și calificat la baraj, pentru selecția lotului în vederea fazei internaționale.
Nu cred că există o rețetă pentru succes, olimpiada presupune originalitate și pot spune că m-a ajutat faptul că nu mi-a fost frică sa încerc lucruri noi și să ignor structurile convenționale”, a declarat David despre experiența sa.