39 de șoferi au fost arestați pentru 24 de ore după ce au fost prinși de polițiști că furau motorină. Pe stoc i-au prins cu 8.000 de litri. Câte mii de litri au furat până acum, primarul George Scripcaru dezvăluie că în baza RATBV camerele de supraveghere nu funcționau de 4 ani. Mai mult, se pare că în rețea erau și contabilii care nu au observat costurile mari cu combustibili. Ce să mai zicem de șefi? Polițiștii s-au ocupat, chirurgical, doar de șoferi.
Cu toate acestea, brașovenii sunt pedepsiți, înaintea șoferilor, să plătească furturile de mii de litri de motorină, prin plata cel,ui mai scump bilet de călătorie din România.
George Scripcaru: „Reținerea celor 39 de șoferi de autobuz pentru furtul de combustibil arată cât de mare e dezastrul la RAT. Să nu fim naivi, situația care ne-a lovit nu este doar un eșec al integrității individuale, ci și un simptom al unui sistem care permite și, în mod implicit, tolerează astfel de practici.
Dacă șoferii, care au venituri medii nete lunare de peste 7.000 de lei, au simțit că pot să fure combustibil fără consecințe, aceasta indică o lipsă de responsabilitate și de etică la toate nivelurile organizației.
❌ Cum a fost posibil să se fure cantități uriașe de combustibil fără ca nimeni să nu detecteze? Autobuzele au sonde litrometrice care avertizează atunci când scade brusc combustibilul din rezervor, deci revizorii, adică angajații RAT care verifică mașinile și predau cheile șoferilor, ar fi trebuit să știe că ceva nu este în regulă. Contabilitatea ar fi trebuit să vadă că există cheltuieli prea mari generate de consumuri exagerate. În plus, mi s-a adus la cunoștință faptul că toată conducerea RAT știa că, la secția unde s-a descoperit furtul, camerele de supraveghere nu funcționau de cel puțin patru ani și nu înțeleg de ce nu a făcut nimeni nimic!
❌ Întreaga conducere a societății trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă și să-și dea demisia, pentru că și-a bătut joc de banii brașovenilor! Le pasă managerilor că Primăria face eforturi financiare uriașe și subvenționează cu sume colosale funcționarea RAT și achiziția de autobuze?
❌ Dacă nu erau furturi, poate s-ar fi putut menține prețurile biletelor, deci în final tot noi suntem cei care plătim pentru activitatea lor defectuoasă.
Tot nepăsare și dispreț au dovedit și în cazul autobuzelor second hand pe motorină, care zăceau defecte în timp ce noi plătim ratele la bănci pentru achiziția acestora.
Toleranță zero pentru incompetență, iresponsabilitate și hoție!”
Noul plan tarifar RATBV, intrat în vigoare astăzi, readuce taxarea în funcție de distanță. Un bilet pentru o călătorie de 60 de minute costă acum 5 lei, iar un abonament lunar urban a ajuns la 110 lei. Culmea, printre motivele invocate de RATBV în luna martie pentru necesitatea acestei majorări s-a numărat tocmai creșterea costurilor cu combustibilii.
Și mai culmea, Primăria nu anunță că amână majorările, pentru noi recalculări, având în vedere că nu vor mai fi cheltuieli mari cu combustibili. Sau se lasă liber la furat, iar?