Zeci de angajaţi ai Regiei Autonome de Transport Public Braşov (RATBv) sunt inculpaţi pentru furt, după ce au sustras, în repetate rânduri, motorină din autobuzele Regiei.
Combustibilul era vândut pentru 5 lei litrul, arată ancheta procurorilor, în cadrul căreia nu a fost stabilit un prejudiciu, deocamdată, scrie Știrile Pro Tv. Joi seară, Judecătoria Braşov a emis mandate de arestare preventivă pe numele a 28 de inculpaţi, alţi doi fiind plasaţi sub control judiciar. Persoanele care au cumpărat motorina furată sunt cercetate pentru infracţiunea de tăinuire.
„În esenţă, s-a reţinut că, în perioada martie – aprilie 2025, cei 38 de inculpaţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, toţi angajaţi în poziţia de conducător auto în cadrul Regiei Autonome de Transport Braşov, au sustras în mod repetat cantităţi variabile de motorină din rezervoarele autobuzelor aparţinând acestei unităţi.
În urma cercetărilor s-a stabilit că inculpaţii extrăgeau motorina din rezervoarele mijloacelor de transport pe care le conduceau folosind, de regulă, furtunuri pe care le introduceau în gurile de alimentare cu carburant, combustibilul fiind transferat în canistre ori alte recipiente de diferite dimensiuni.
Recipientele erau apoi transportate şi introduse în autoturismele personale ale inculpaţilor, ce se aflau parcate pe un teren aflat în imediata apropiere a locului comiterii faptelor”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.
Şase persoane care au primit motorina sustrasă, printre care se află şi un alt şofer din cadrul Regiei Autonome de Transport Braşov, au devenit inculpaţi pentru comiterea infracţiunii de tăinuire, scrie stiripesurse.ro.
Ancheta arată că furturile aveau loc pe timpul nopţii, la intrarea sau la ieşirea din serviciu a şoferilor, chiar în perimetrul punctului de lucru al Regiei Autonome de Transport Braşov.
„Inculpaţii au profitat de faptul că autobuzele au o normă de consum prestabilită la nivelul angajatorului şi au sustras din diferenţa de combustibil dintre consumul real şi norma de consum. O parte din combustibilul sustras a fost vândut către diferite persoane la preţul de 5 lei/litru”, precizează sursa citată.
George Scripcaru: Dacă nu erau furturi, poate s-ar fi putut menține prețurile biletelor, deci în final tot noi suntem cei care plătim pentru activitatea lor defectuoasă.
Brașovenii sunt puși să plătească furtul șoferilor, o recunoaște chiar primarul George Scripcaru. De la 1 Mai, brașovenii plătesc cel mai mare preț la biletele de autobuz din România.
George Scripcaru: „Reținerea celor 39 de șoferi de autobuz pentru furtul de combustibil arată cât de mare e dezastrul la RAT. Să nu fim naivi, situația care ne-a lovit nu este doar un eșec al integrității individuale, ci și un simptom al unui sistem care permite și, în mod implicit, tolerează astfel de practici.
Dacă șoferii, care au venituri medii nete lunare de peste 7.000 de lei, au simțit că pot să fure combustibil fără consecințe, aceasta indică o lipsă de responsabilitate și de etică la toate nivelurile organizației.
❌ Cum a fost posibil să se fure cantități uriașe de combustibil fără ca nimeni să nu detecteze? Autobuzele au sonde litrometrice care avertizează atunci când scade brusc combustibilul din rezervor, deci revizorii, adică angajații RAT care verifică mașinile și predau cheile șoferilor, ar fi trebuit să știe că ceva nu este în regulă. Contabilitatea ar fi trebuit să vadă că există cheltuieli prea mari generate de consumuri exagerate. În plus, mi s-a adus la cunoștință faptul că toată conducerea RAT știa că, la secția unde s-a descoperit furtul, camerele de supraveghere nu funcționau de cel puțin patru ani și nu înțeleg de ce nu a făcut nimeni nimic!
❌ Întreaga conducere a societății trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă și să-și dea demisia, pentru că și-a bătut joc de banii brașovenilor! Le pasă managerilor că Primăria face eforturi financiare uriașe și subvenționează cu sume colosale funcționarea RAT și achiziția de autobuze?
❌ Dacă nu erau furturi, poate s-ar fi putut menține prețurile biletelor, deci în final tot noi suntem cei care plătim pentru activitatea lor defectuoasă.
Tot nepăsare și dispreț au dovedit și în cazul autobuzelor second hand pe motorină, care zăceau defecte în timp ce noi plătim ratele la bănci pentru achiziția acestora.
Toleranță zero pentru incompetență, iresponsabilitate și hoție!”