Last Updated on aprilie 2, 2025
Și totuși există soluții. Autoritățile din Brașov au împușcat zilele trecute o ursoaică, au luat puii și i-au aruncat în pădure. Au bifat o rezolvare de situație de pericol. Dacă tot le-ai împușcat mama, de ce nu ai avut grijă de ursuleți? Se descurcă singuri în pădure? Sau sunt așteptați cu puștile, pentru că vor veni înapoi în Predeal după mâncare? Nu era mai bine să fie mutați în siguranță?
Sanctuarul de Urși Libearty din Zărnești își oferă ajutorul pentru a primi cei doi pui de urs rămași singuri, după ce mama lor, ursoaica agresivă care a atacat un om în Predeal, a fost împușcată. Scopul acestei inițiative este de a le asigura protecție și îngrijire corespunzătoare, într-un mediu natural, unde nu vor mai fi expuși la pericolele întâlnite în localitate și nu vor dezvolta comportamente agresive.
”După cum deja știți, în urma incidentului tragic din Predeal, în care un om a fost rănit, ursoaica responsabilă a fost împușcată, iar puii acesteia au rămas orfani. Până acum, în cei doi ani de viață, puii au fost deja obișnuiți să coboare la tomberoanele din localitate împreună cu mama lor pentru a căuta hrană și suntem convinși că acest comportament va continua chiar și în lipsa ei.
De asemenea, având în vedere că acești pui au fost martori la interacțiunea violentă a mamei lor cu omul și la împușcarea mamei lor, putem să luăm în calcul și riscul ca ei să reacționeze periculos în interacțiunile viitoare cu oamenii”, se arată într-o comunicare a reprezentanților Libearty, conform Radio Romania Brasov.
Aceștia mai spun că relocarea ursuleților în sanctuar ar contribui și la prevenirea oricăror incidente viitoare neplăcute în Predeal în care ar putea fi ei implicați.
„Predealul este un caz special sau e un caz tipic, pentru că există această informație că acolo sunt 100 de urși, de patru ori mai mulți decât ar trebui să fie”, a fost întrebat ministrul Mediului la Digi 24.
„E foarte greu de spus câți ar trebui să fie (urși-n.r.). Și asta e o discuție filosofică, cât poate un areal să susțină. La nivel național, urmează – în această primăvară – să publicăm rezultatele primului recensământ oficial a populației de urs din România, făcut în baza secvențierii genetice.
Practic, au luat mostre din păr, din fecale, tot ce au găsit prin pădure și vom ști cu exactitate câți urși avem, inclusiv niște informații extrem de prețioase pentru cercetători. Și fac o treabă foarte bună cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură din Brașov. (…)
Însă, dincolo de cât poate susține un areal, dincolo de toate aceste cifre legate de cote, legate de Ordonanța 81 și de statistici, revin la ceea ce am spus mai devreme… Eu cred că atunci când viața oamenilor e în pericol, eu cred că atunci când ursul se află în mijlocul satului, atunci când ursul poate trece pe lângă stația de autobuz unde un copil așteaptă microbuzul să meargă la școală, eu cred că în acel moment nu-i timp de cote, nu-i timp de statistici, nu-i timp de nimic altceva, pentru că în baza Ordonanței 81, respectiv situația în care consideri că viața omului în pericol, n-ai nevoie de nicio cotă. Nu te întreabă nimeni de ce ai luat decizia respectivă”, a precizat ministrul Mircea Fechet, conform Gandul.
Momentul în care puii ursoaicei împuşcate la Predeal sunt abandonați în pădurile Braşovului