Turist muşcat de viperă. A intrat în șoc anafilactic, deși a primit serul salvator

Last Updated on aprilie 23, 2025 Turist muşcat de viperă. A intrat în șoc anafilactic, deși a primit serul salvator 1
Vremea caldă a scos viperele din hibernare, iar perioada este presărată cu incidente grave. Un turist a fost muşcat de mână, avut noroc şi a fost dus imediat la spital, unde i s-au administrat două doze de ser antiviperin.

Din păcate însă, bărbatul a făcut şoc anafilactic, aşa că se află în continuare internat la spital, sub supravegherea medicilor. Iar specialiştii trag un semnal de alarmă: nu plecaţi în drumeţie neechipaţi şi mare atenţie la zonele cu vegetaţie înaltă.

Bărbatul de 53 de ani era în vacanţă în zona Voroneţ când a fost muşcat de viperă. Nu ar fi fost atent când îndepărta nişte vreascuri, iar şarpele a sărit la mâna lui. Intervenţia promptă a medicilor i-a salvat viaţa.

„S-au administrat două seruri antiviperin încă din momentul prezentării la unitatea de primiri urgenţe. S-au efectuat manevrele iniţiale de excizie la nivelul muşcăturii. Pacientul a prezentat un şoc anafilactic, motiv pentru care a fost nevoie de intervenţia colegilor noştri de la terapie intensivă”, a declarat Monica Terteliu, purtător de cuvânt Spitalul de Urgenţă Suceava, conform Observator.

În ciuda complicaţiilor, bărbatul are şanse mari să supravieţuiască. Cu toate acestea, atacul viperelor poate fi mortal. Specialişti atrag atenţia că sezonul viperelor tocmai a început, aşa că şerpii veninoşi – care tocmai au ieşit din hibernare – pot fi întâlniţi atât pe cărări montane, cât şi în oraşe, staţiuni sau locuri tranzitate de turişti.

„Este de preferat să o evităm la aproximativ un metru, să ne deplasăm noi, pentru că ea e o reptilă mai leneşă şi nu se va da uşor din calea noastră, dacă o surprindem însorindu-se”, spune Amalia Dumbravă, biolog Parcul Natural Porțile de Fier.

„Purtarea unui bocanc, a unui pantalon lung şi să fim atenţi prin zonele pe unde călcăm”, recomandă Claudiu Cenuşe, director Salvamont Mehedinți.

Vipera berus – vipera de munte, întâlnită și în Brașov
Mai este cunoscută în popor și drept viperă cu cruce, viperă neagră sau năpârcă și este mult mai răspândită și o putem întâlni chiar și în București, scrie brasov.net.
Turist muşcat de viperă. A intrat în șoc anafilactic, deși a primit serul salvator 2

Față de vipera cu corn, mușcătura celei de munte este mult mai puțin periculoasă. Aceasta este și mai usor de văzut, dar și mai ușor de confundat cu alti șerpi. Vipera de munte poate fi vazută uzual în intervalul sfârșit de martie – început de noiembrie, dar în mod excepțional au fost văzute exemplare active in februarie sau chiar decembrie.

Odată cu încălzirea vremii, viperele au ieșit din hibernare și pot fi întâlnite pe traseele montane din județ, inclusiv în zone populare precum Postăvaru, Piatra Mare sau Bucegii brașoveni. Specialiștii atrag atenția că aceste reptile veninoase pot fi surprinse la soare, pe cărări sau în zonele cu vegetație deasă, iar o simplă neatenție poate duce la mușcături extrem de periculoase. Echipați-vă corespunzător cu bocanci, pantaloni lungi și un băț de drumeție și evitați să ridicați pietre sau vreascuri fără atenție. În caz de mușcătură, mergeți urgent la spital – intervenția rapidă poate salva vieți!

Previous Story

Aeroportul Brașov de ce nu poate? S-a semnat contractul cu Lufthansa pentru zborurile Oradea – München. Wizz Air introduce o nouă rută din Cluj-Napoca: Heraklion, Creta

Next Story

(Video) Sat de vikingi la doi pași de Brașov! Aventură, joacă și relaxare într-un singur loc, la poalele muntelui Făgăraș