Last Updated on aprilie 17, 2025
Tragedie pe DN 11: trei pui de urs au fost loviți mortal de un autoturism, marți, în localitatea Cernat.
„În data de 16.04.2025, ca urmare a unui apel telefonic din partea reprezentantului primăriei, prin care am fost informați despre faptul că pe DN 11 în localitatea Cernat, trei pui de urs au fost loviți de o mașină, reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna, APM Covasna, primăriei comunei Cernat și medicul veterinar s-au deplasat la fața locului, unde au constatat faptul că cei trei pui de urs au fost accidentați mortal.
Din dispoziția comisarului Gărzii de Mediu Covasna cadavrele de urs au fost transportate spre incinerare la o unitate autorizată”, a informat Garda de Mediu Covasna, conform mytex.ro.
România are o populație de urși de trei ori mai mare decât nivelul optim, afirmă, preliminar, Ministrul Mediului
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat, joi, că în România se află între 10.419 şi 12.770 de urşi bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este estimat la 4.000, scrie Stirile Pro Tv.
„România are cea mai mare populaţie de urs brun din Europa, putem să afirmăm că suntem campioni şi în legătură cu modul în care evaluăm toate aceste cifre, însă mai ales în lumina acestui număr, pe care poate că mulţi îl bănuiau.
Sunt multe localităţi, sunt multe staţiuni unde urşii au devenit o prezenţă aproape zilnică. Aşa cum am anunţat şi în trecut, cred că mai ales în ceea ce priveşte tragediile care s-au întâmplat în trecut, suntem obligaţi să venim cu măsuri de intervenţie”, a spus ministrul Mediului într-o conferinţă de presă.
Care este efectivul optim pentru populaţia de urs în România
„De la 4.000 la 11.000 sau la 13.000, între cele două cifre există o mare diferenţă. Bineînţeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării populaţiei de urs brun peste noapte, însă în continuare ne interesează statutul de conservare al speciei şi faptul că specia se va afla într-o stare bună de conservare, dar ne interesează la fel de mult şi mai mult decât atât siguranţa cetăţenilor”, a menţionat Fechet.
„Voi propune o modificare a legislaţiei primare în sensul în care Ordonanţa 81 va fi amendată şi propunerea pe care o voi face este ca în intravilanul localităţilor să renunţăm să eliminăm intervenţia gradual, pentru că astăzi, primarul, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar, după care are dreptul, conform legii, să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze.
Voi propune eliminarea intervenţiei graduale, voi lăsa libertate reprezentanţilor autorităţilor publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază a fi corectă în legătură cu situaţia cu care se confruntă, în localitatea respectivă”, a anunţat ministrul Mediului.