Last Updated on aprilie 11, 2025
Într-o tendință alarmantă care subliniază vulnerabilitatea tot mai mare a cetățenilor în fața metodelor sofisticate de escrocherie, Patricia Brad, actriță la Teatrul Național din Cluj-Napoca a relatat o experiență terifiantă în care a fost manipulată să contracteze credite bancare semnificative, în urma unei înlănțuiri de apeluri telefonice înșelătoare.
Actrița a descris o succesiune rapidă de evenimente care au început cu un apel telefonic pretins a fi de la banca sa, Banca Transilvania (BT). Apelantul a informat-o despre o tentativă suspectă de a accesa un credit pe numele său în orașul natal, anunțând deschiderea unei anchete.
Această primă convorbire a fost urmată de apeluri de la indivizi care s-au prezentat ca fiind polițiști implicați în anchetă. Aceștia au insistat ca femeia să se concentreze și să își amintească cui ar fi putut trimite copii ale actului său de identitate. Ulterior, a fost contactată de un așa-zis „inspector financiar” de la Banca Națională a României (BNR), un individ care s-a identificat drept DAVID ORȚAN.
Orțan a comunicat inițial printr-un număr de telefon fix, după care a trimis victimei pe WhatsApp o imagine a unei presupuse legitimații și un contract de confidențialitate. Femeia a fost instruită să citească cu atenție documentul și i s-a interzis să divulge nimănui detaliile conversațiilor viitoare.
Sub presiune și convinsă de legitimitatea aparentei anchete, femeia a părăsit persoanele cu care se afla și s-a îndreptat spre o sucursală CEC Bank pentru a solicita un credit, urmând instrucțiunile manipulatorilor de a accesa suma maximă disponibilă. În fața băncii, Orțan a ghidat-o să verifice pe site-ul BNR dacă numărul de telefon asociat numelui său corespundea cu cel de pe care o contactase, oferindu-i o falsă senzație de siguranță.
Victima a relatat că Orțan a pretins că este monitorizată prin camerele de supraveghere ale băncii, îndemnând-o să urmeze întocmai indicațiile sale. Din fericire, o problemă tehnică cu accesarea site-ului ANAF în sucursala CEC a determinat-o pe femeie să închidă brusc telefonul și să se retragă.
Însă, presiunea nu a încetat. A fost contactată din nou de falșii polițiști, fiind acuzată de obstrucționarea anchetei și amenințată cu amendă în baza contractului de confidențialitate. Înspăimântată, a mers la o altă bancă indicată de escroci și a contractat un credit de 100.000 de lei, fiind în permanență conectată telefonic cu „inspectorul” BNR. Ulterior, i s-a cerut să transfere întreaga sumă pentru a „închide linia de credit” și a preveni astfel o fraudă.
În urma realizării că a fost victima unei înșelătorii elaborate, femeia și-a exprimat regretul și speranța ca alții să nu cadă în aceeași capcană. Acest caz scoate în evidență ingeniozitatea metodelor folosite de infractori și necesitatea ca autoritățile și instituțiile financiare să intensifice eforturile de educare și protecție a publicului împotriva acestui flagel în creștere.
„Ieri, ora 11, totul era încă perfect. Primesc un telefon de la „BT”. Mi se spune că cineva încearcă să facă un credit pe numele meu în orașul meu natal si că se va deschide o anchetă să se afle ce se întâmplă. Mă sună în continuare doi „polițiști” care îmi spun că s-a deschis ancheta și mă pun să mă concentrez să îmi amintesc cât mai clar cui i-am trimis eu copie de buletin. Mă înștiințează că mă va suna un inspector financiar de la BNR și să colaborez cu dumnealui pentru binele anchetei. Și intră în scenă așa numitul DAVID ORȚAN care mă sună de pe un număr de fix, după care pe WhatsApp îmi trimite „legitimația” dumnealui precum și un contract de confidențialitate pe care mă pune să îl citesc cu atenție. De aici înainte nu mai aveam voie să dezvălui nimanui nimic din ce aveam să vorbim.
Îmi iau la revedere prin semne de la oamenii cu care eram și plec îndată spre CEC să fac un credit pe numele meu, desigur suma maximă. În fața băncii, ca să mă asigure că totul e în ordine, mă pune să intru pe site-ul BNR, să intru la contacte și să verific dacă numărul de telefon din dreptul numelui său este același cu cel de fix de pe care mă sunase anterior. Era același. Îmi spune că sunt urmărită prin camerele de supraveghere de la bancă și să fac exact așa cum spune el. Din fericire, site-ul Anaf nu mergea la CEC, așa că am avut în sfârșit curajul să îi închid telefonul și să mă urc în primul autobuz care să mă ducă acasă. În autobuz mă sună din nou „politia” să îmi spună că obtructionez ancheta în desfășurare și că, dacă nu am citit bine contractul de confidențialitate, acolo scrie că voi primi amendă dacă nu colaborez. Așa că, mă dau jos din autobuz, alerg spre o altă bancă indicată de ei și fac un credit de 100.000 fiind în tot acest timp în direct cu „inspectorul” BNR.
De aici mi s-a spus să le trimit toți banii ca dumnealui să îmi închidă linia de credit și astfel să nu mai pot fi fraudată. Fraierită. Folosită.
M-am tot rugat azi noapte să mă mai trezesc o dată pe data de 8 aprilie și să nu mai fac încă o dată greșelile pe care le-am făcut ieri”, a fost mesajul Patriciei.
Actorul clujean Bogdan Bob Rădulescu a atras și el atenția asupra cazului. De altfel, împreună cu colegii de la Epic Show, încă de anul trecut au realizat un material în care sunt descriși exact pașii acestui tip de escrocherie.
„Ieri, o colegă actriță, mamă de 2 copii, educată și informată, a primit un telefon în urma căruia a pierdut 100.000 lei. Atât de bine construită a fost frauda telefonică în care a căzut.
Vă dați seama părinții și bunicii noștri ce pot păți dacă nu le zicem, nu îi informăm?
Noi am făcut clipul de mai jos în cadrul unei campanii antifraudă în decembrie anul trecut, dar am sperat sa fie avertisment, nu inspirație, pentru că exact asa a fost fraudată colegă mea. Exact asa!
Vorba colegului Adrian Cucu: asta se întâmplă oamenilor care nu urmăresc Epic Show…”, a fost mesajul actorului.