Last Updated on aprilie 4, 2025
Prima carte de identitate electronică a fost emisă miercuri la Cluj-Napoca. Acolo au depuse deja peste 800 de solicitări pentru noul model de buletin. Documentul permite accesul rapid la servicii electronice şi are un nivel ridicat de securitate, conform standardelor internaţionale, anunță Radio Romania Actualități.
Operațiunea noilor cărți de identitate electronice nu este deloc lipsită de provocări, iar autoritățile se adaptează din mers situațiilor speciale, cum ar fi personalizarea proceselor pentru situații atipice. Un român cu un nume format din 18 cuvinte reprezintă o asemenea provocare.
Cătălin Giulescu, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a dat detalii despre situațiile neobișnuite apărute la implementarea noilor cărți de identitate electronice. Lansarea noilor documente a avut loc în martie 2025 în județul Cluj, urmând o extindere graduală la nivel național prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.
„Suntem obișnuiți ca la Evidența Persoanelor să avem niște standarde și șabloane în care să încadrăm toți cetățenii. Avem în România un cetățean al cărui nume de familie este compus din șapte cuvinte, iar prenumele său conține 11 cuvinte. Nu avem cum să emitem cartea electronică de identitate pentru acest caz: chiar dacă am folosi întregul spațiu al cărții, nu am putea încadra toate cele 18 cuvinte. Au existat foarte multe probleme de acest fel„, a declarat Giulescu, la conferința Digital Banking Scorecard 2025, citat de wall-street.ro.
Starea civilă digitală, confruntată cu situații neobișnuite
Sistemul de stare civilă digitală gestionează aproximativ 77 de milioane de acte de stare civilă (nașteri, căsătorii, decese) începând din ianuarie 1921. În procesul de digitalizare, autoritățile s-au confruntat cu numeroase probleme neașteptate, rezultate din erorile acumulate de-a lungul unui secol de înregistrări manuale.
„După ce am digitalizat primul județ în 2020, am constatat că, în 100 de ani de experiență, ofițerii de stare civilă au înlocuit litera M cu N, au adăugat un E, au pierdut un I și chiar au înregistrat o naștere pe 30 februarie 1974 (n.red: nu există acestă dată calendaristică). Ne-a fost foarte greu să convingem serverul că 30 februarie 1974 a existat: a trebuit să introducem forțat acel act pentru a-l putea modifica ulterior”, a explicat Giulescu.
Giulescu a subliniat că românii nu sunt obligați să solicite cartea electronică de identitate. După expirarea documentelor actuale, cetățenii pot opta pentru cartea de identitate simplă.