Last Updated on aprilie 3, 2025
După ce au împușcat o ursoaică agresivă și au abandonat în pădure ursuleții orfani, birocrații din Brașov s-au întâlnit pentru a stabili, iar, un plan de măsuri pentru a ține urșii departe de localități.
Principala măsură: îndepărtarea prin împușcare sau relocare. Cum nu mai sunt zone unde să fie mutați, rămâne împușcarea. Restul măsurilor necesită cheltuirea de bani, implicarea cetățenilor, prea complicat. Rămâne împușcatul, ca măsură principală.
Conform specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură ,,Marin Drăcea” (fostul I.C.A.S.), Brașovul este unul dintre cele 10 puncte fierbinți ale României în care interacțiunea dintre om și urșii habituați generează riscuri majore pentru locuitori, dovadă fiind și numărul mare de sesizări din ultimii doi ani referitoare la prezența urșilor în interiorul orașului și în Poiana Brașov: 468 în 2023, 330 în 2024.
Soluția prezentată de specialiști este o combinație de măsuri, testate și în alte țări care se confruntă cu astfel de situații, luate atât la nivel național, cât și local. Protejarea omului, în interiorul localității, este prioritară și trebuie reglementată mult mai clar, iar aceasta trebuie combinată cu un management eficient al deșeurilor și campanii publice de conștientizare a cetățenilor cu privire la reducerea riscurilor de atragere a urșilor în localități.
Prezența urșilor în interiorul localităților este, conform specialiștilor prezenți la întâlnire, o combinație de factori ce au favorizat această situație, cum ar fi: numărul mare al urșilor dominanți în mediul sălbatic, ceea ce îi forțează pe urșii tineri și pe femelele cu pui să se retragă către marginea acestor zone, respectiv în apropierea localităților; faptul că în aceste zone de la marginea sau din interiorul localităților găsesc mâncare din abundență, fie în zonele agricole, cu culturi, fructe și animale, fie în zonele urbane, cu deșeuri menajere din abundență, astfel încât aceste animale dezvoltă o inabilitate de a se hrăni natural.
Exemplele date din modul în care în alte țări reușesc să gestioneze cu succes populațiile de urs vizează: îndepărtarea, prin relocare sau recoltare, a urșilor care revin în localitate; îndepărtarea potențialelor surse de hrană, prin instalarea sistemelor închise de colectare a deșeurilor, iar până atunci, ridicarea deșeurilor în fiecare seară, din zonele limitrofe pădurilor; implicarea cetățenilor, care, după anumite ore, nu ar mai trebui să ducă resturile menajere la platformă; o regândire a sistemului de colectare prin coșuri stradale, care, de asemenea, pot reprezenta o atracție pentru urși.
În acest moment, cea mai gravă situație este legată de relocarea urșilor, deoarece nu mai există disponibilitate din partea fondurilor cinegetice pentru primirea urșilor habituați, în special din cauza problemelor pe care le cauzează în localitățile din apropierea zonelor în care sunt mutați. Garda Forestieră, care gestionează obținerea acestor acorduri, nu a mai reușit anul acesta să obțină vreun acord al unui fond cinegetic pentru primirea de urși capturați în municipiul Brașov, în cazul în care este necesar.